Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Slavarbetare pressar vår ananassaft

Från 2014
Uppdaterad 20.09.2016 10:39.
En kniv som skär upp en ananas.
Bildtext De thailändska produkter som ur finländsk synpunkt är mest problematiska är ananassaftkoncentrat och tonfisken.

Tre av fyra finländska matvarukedjor har tagit kritiken om att deras underleverantörer i Thailand behandlar sina arbetare illa på allvar. Det uppger Finnwatch i en ny rapport om förhållandena inom fisk- och fruktindustrin i Thailand.

Men det betyder ändå inte att så värst mycket konkret har förändrats i Thailand på ett år, enligt Finnwatch.

- Jag slutade förra veckan, men jag är rädd att de ska skicka polisen efter mig, säger en kvinna jag träffar i Mahachai, staden som är centrum för Thailands fiskproduktsindustri. Då blir jag deporterad, för enligt lagen måste jag jobba för dem så länge som jag är i Thailand.

Thailand är världens största exportör av tonfiskkonserver och djupfrysta räkor. De thailändska produkter som ur finländsk synpunkt är mest problematiska är ananassaftkoncentrat och tonfisken.

- Min man och min son jobbar båda på andra fabriker i stan, så jag kan inte bara fly. Men jag kunde inte fortsätta, inte efter allt de har gjort åt mig.

De talar i mun på varandra, kvinnorna som har vågat träffa mig i hemlighet under en ledig söndag. Damen som inte mera vill gå till sitt jobb säger att hon har blivit slagen flera gånger, och till och med sparkad.

En av de yngre flickorna är inne i en skuldspiral som kommer att ta år att betala och arbetsförmedlaren eller -givaren kan närsomhelst ändra arbetsvillkoren. En tredje kvinna sitter mest tyst och ser lite skrämd ut av de andras öppenhjärtighet.

Den äldsta damen i rummet går efter en stund de två meterna till vattenkranen och sätter på den. Kanske för att städa, eller så för att pratet inte ska höras ut. Jag tror att det är lite av båda.

- Det var bättre när jag fick skala räkor, men nu har de flyttat mig till att rensa fisk. De berättade bara en gång hur man gör, men jag stod längst bort och såg ingenting. Dessutom talar jag bara burmesiska och förmännen talar bara thailändska, men så mycket förstår jag att de skriker och förolämpar mig hela tiden.

Tre av fyra har tagit kritiken på allvar

Det är i sig inget nytt att förhållandena för arbetarna och i synnerhet de utländska arbetarna inom de thailändska frukt- och fiskproduktindustrierna är grymma. Det rapporterade Finnwatch om för ett år sedan och fick mycket uppmärksamhet i Finland, men också i Thailand.

Den glädjande nyheten är att tre av fyra av de då utpekade matvarukedjorna, S-gruppen, Kesko och Tuko, har tagit kritiken på allvar. Bara Lidl har varit passivt och fortsätter att inte samarbeta med Finnwatch.

- De finska matvarukedjorna chockades av vår rapport, säger Andy Hall, den människorättsaktivist i Thailand som jobbade med rapporten för Finnwatch del. De hade en bild av Thailand som leendenas land och förstod inte att thailändarna också kan vara grymma mot mänskor lägre ner i hierarkin.

Hall har själv åtalats av Natural Fruit för de avslöjanden om företaget som publicerades av Finnwatch förra året. Den processen är fortfarande pågående, men Hall säger att han inte är orolig. Det är uppenbart att han inte har brutit mot lagen, menar han.

Å andra sidan tillägger han att lagen inte alltid respekteras när en vanlig människa utmanar eliten.

Bara nordiska företag visar intresse

Efter Finnwatchs kritik förra året har matvarukedjorna alltså visat stort intresse för problemen. Det framkommer både i Finnwatchs rapport och under mitt besök hos migrantarbetarnas intresseorganisation i Mahachai, Migrant Worker Rights Network, MWRN.

- Under året har de finska företagen varit här, de har besökt oss och har genom oss lärt känna de verkliga förhållandena, säger Hall. Det är bara nordiska företag som visar sådant intresse. Jag har inte sett några britter komma, eller amerikaner.

Inte heller tyskägda Lidls representanter har besökt MWRN:s kontor i Thailand.

De thailändska storföretagen ordnar förstås sina egna visningar av fabrikerna för utländska kunder. Flera arbetare jag träffar i Mahachai säger att de har erbjudits fina bonusar för att ljuga och le i samband med utländskt besök.

MWRN vill inte att finländarna bojkottar de thailändska varorna, utan de uppmanar istället de finska matvarukedjorna att fortsätta samarbeta med seriösa lokala arbetarorganisationer runtom i Thailand.

Läs också:
"Vi måste börja övervaka råvaruproduktionen"

Gustaf Antell