Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Vi måste börja övervaka råvaruproduktionen"

Uppdaterad 28.01.2014 10:10.

Organisationen Finnwatch larmade i dag om att det förekommer människohandel och våld på de fabriker som tillverkar saft för bland annat Kesko och SOK.
Lea Rankinen, ansvarschef på SOK, menar ändå att det skett förbättringar sedan Finnwatchs senaste rapport år 2013.

- I den nya rapporterna märks att de finländska företagen försökt göra förändringar. Vi har inte tidigare övervakat de företag som levererar råvaran till fabrikerna vi köper av, men nu måste vi börja göra det, säger hon.

Lea Rankinen besökte själv fabriker i Thailand hösten 2013. Den fabrik som Finnwatch särskilt lyfter upp, Vita Food Factory, fick delegationen från SOK inte tillträde till.

- Just den fabriken var vi inte i. Alla fabriker som vi köper saft från hade inte produktion i gång då vi var där. Fabrikerna är stora och det är över huvudtaget svårt för en lekman att avgöra hur förhållandena är. Därför anlitar vi internationella, oberoende experter, säger hon.

Det viktigaste är att förmedla till saftproducenterna att finländarna vill dricka ananassaft som inte producerats med barnarbetskraft eller människohandel, säger Rankinen.

- Nu börjar vi arbeta med övervakningen av råvaruproduktionen. Frågan är också varför de rapporter vi fått avviker så mycket från Finnwatch-rapporten.

PAM: Finns mycket kvar att göra

Servicefacket PAM uppmanar företagen att ta mer ansvar för alla led i produktionen.

Enligt Finnwatchs uppföljningsrapport har de finländska företagen SOK, Kesko och Tuko Logistics genomfört förbättringar under det senaste året

- Men det finns mycket kvar att göra innan inköpskedjan blir genuint ansvarsfull, säger koordinatorn för internationella ärenden, Mari Taivainen, vid Servicefacket PAM.

Det är inte heller säkert att det blir bättre av att de finländska företagen byter leverantör: den nya thailändska leverantören Vita Foods får ännu sämre betyg än den tidigare kritiserade Natural Fruit-fabriken.

Läs också:
Finnwatch: Fortfarande stora problem i Thailand