Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbrand i Norge ger sig inte

Från 2014
Uppdaterad 28.01.2014 20:38.
Programmet är inte längre tillgängligt

Storbranden i Norra Trondheim närmar sig en kritisk punkt, uppger norska brandmyndigheter. Om elden tar sig förbi den kilometerbreda brandgatan av is som räddningsarbetarna röjt upp är elden igen utom kontroll.

Branden bröt ut på måndagskvällen vid 23:30-tiden finsk tid, och sprider sig med en väldig fart. Det brinner i byarna Hasvåg och Småværet i Norra Trøndelag. Enligt norska medier har hela Hasvåg ödelagts i branden.

Polisen befarar att nästan 140 byggnader i de två byarna har förstörts men det ser ut som att omkring 50 hus kan räddas. I brandområdet finns inga kulturhistoriskt värderulla byggnader, rapporterar NRK.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Norska byar brandhärjas - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hundratals brandmän och människor från det norska hemvärnet arbetar med släckningsarbetet. De kraftiga vindarna försvårar arbetet avsevärt, det blåser upp till 22 meter per sekund. De helikoptrar som skulle användas i släckningsarbetet kunde på lång tid inte lyfta på grund av den hårda vinden men nu har helikoptrar från försvarsmakten kommit till platsen. Ett av kustbevakningens fartyg som har vattenkanoner ombord är också på väg mot området, men väntas komma fram först i kväll. Spärrar har upprättats för att hindra att branden sprider sig.

En brand härjar i Havsvåg, Norge.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

Brandområdet är svårt att nå eftersom det ligger avsides. Branden är flera kilometer bred. Alla invånare har evakuerats och man känner inte till några personskador. El- och telefonnätet ligger nere.

Enligt det norska rundradiobolaget NRK kan det ha varit en gnista från en kraftledning som antände branden. En räddningsledare som tidningen VG har talat med säger att det från en helikopter ser ut som om hela udden där byn finns står i lågor.

Följ rapporteringen från branden på VG och NRK

Det är bara en dryg vecka sedan en storbrand förstörde trettio byggnader i den norska byn Lærdal. Enligt uppskattningar orsakade den branden skador för omkring 12 miljoner euro. Många av husen var kulturhistoriskt värdefulla.

Läs också Bybranden i Norge förstörde för 12 miljoner euro
Lærdal: Måndagen blir ingen vanlig dag

Länk till personens Twitterprofil.

Diskussion om artikeln