Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Ett litet bidrag för kulturen?

Från 2014
Uppdaterad 12.09.2014 14:22.
Leif Jakobsson
Bild: TKT, Pertti Nisonen

En halv miljon euro är inte mycket om man jämför det med Kulturfondens årliga utdelning på drygt 30 miljoner euro. Å andra sidan är summan stor om man sätter den emot ett 3000-euros bidrag till någon enskild författare.

Å tredje sidan är den halva miljonen liten om man tänker att det är en satsning på något enormt som ger ett bestående fotavtryck i stadsbilden. Så kan man hålla på att sätta summan i olika perspektiv.

Säg att Guggenheim-fonden använder 1,2 miljoner euro på arkitekturtävlingen. Då har den finlandssvenska folkspillran bidragit med över 40% av summan. Är det något som väcker uppseende hos amerikanerna (de vet kanske inte att den där folkspillran har oproportionerligt mycket fyrk i sina fonder och stiftelser)? Ger summan något mer än en minnesplakett på väggen? Goodwill (vad det nu sen innebär)?

Lönar det sej för den finlandssvenska kulturen att arkitekturtävlingen blir av? Kan man ens mäta nyttan? Eller som kulturfolk själva brukar fråga: måste allting alltid löna sej?

Obs-debatt tar upp frågan på torsdag kl 19:55 i YLE FEM med Kulturfondens direktör Leif Jakobsson, författaren Gunilla Hemming, filosofen Thomas Wallgren och personal brainern Reidar Wasenius i studion. Heidi Finnilä leder ordet.

Björn Teir: Kulturfonden måste ta risker
”Kulturfonden vet inte vad en arkitekturtävling går ut på”
Beslut om Guggenheim väcker intern kritik
"Kulturfonden ska inte stöda Guggenheim-tävling"

Mer om ämnet på Yle Arenan