Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Näver say näver

Från 2014
Uppdaterad 23.09.2014 09:50.
Aia Jüdes, näver

När den svenska konstnären, designern och producenten Aia Jüdes hittade en näverkont på loppis insåg hon att hennes nästa projekt var att utnyttja näver som material i nya sammanhang, som att tillverka lyxiga handväskor i näver.

”Näver say näver” är ett hantverks- och konstprojekt samt ett fiktivt varumärke som resulterat i en utställning som för tillfället visas på Hanaholmen i Esbo, och där man kan se hur Aia Jüdes leker med olika statussymboler i sina verk som bl.a. består av skor och handväskor som utseendemässigt påminner om lyxprodukter – näverhandväskorna och skorna bär namn som Louis, Coco, Thierry och Christian som en blinkning till förebilderna tillverkade av franska modeikoner som Louis Vuitton, Hermès, Chanel och Louboutin.

Tillsammans med näverslöjdarna John Lindholm och Rauno Uusitalo från Dalarna har Aia Jüdes tagit fram ett antal klassiska näverföremål som i händerna på Jüdes förvandlats till åtråvärda objekt i en humoristisk fusion full av kontraster och minutiösa detaljer. Det är grovhugget helylle och lyxigt dekadent på en och samma gång: de Louboutin-inspirerade näverskorna får handtäljda stilettklackar och förgyllda sulor i 23 karats guld, näverportföljen får yppiga tofsar i vegetabiliskt garvat skinn och handmålade loggor med skuggor och outlines på äkta graffiti-manér.

För Aia Jüdes, som själv har en bakgrund i modevärlden, handlar näverslöjd framför allt om att lyfta fram den utdöende näverslöjden, och sätta in den i ett nytt sammanhang. Samtidigt lyfter hon fram frågor om hållbarhet, ekologi och etik.

Utställningen ”Näver say näver” visas på Hanaholmen i Esbo t.o.m. 3.5.2014.