Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vad ska jag bli när jag blir stor?

Från 2014
Bild: Yle/Filippa Sundlin

En yrkesgrupp som har bråda tider nu är studiehandledarna som nu har fullt upp med att hjälpa sina elever att hitta en passande utbildning att söka till. En av dem är Siv-Britt Höglund som jobbar vid Korsholms gymnasium.

Framför allt så handlar det om man som studiehandledare ska använda den erfarenhet och den information man har till att ge eleverna en ide om en utbildning som skulle kunna passa och så får eleven själv fundera vidare, man kan aldrig säga den här utbildningen borde du söka till, eleverna måste själva komma fram till vad de vill säger hon.

Den största förändringen i arbetet som studiehandledare är internet, allt har blivit mycket enklare i å med att internet finns. Man får lättare tag i information och folk. Hon nämner som exempel när elever före internet ville söka till skolor i Sverige så hade skolorna en speciell tid som man skulle ringa och först skulle man via växeln för att få ringa utrikessamtal och sen gällde det att personen man försökte få tag i skulle finnas på plats annars kanske man hamnade att vänta i dagar eller t.o.m veckor.

Och på tal om Sverige så är det igen populärt bland österbottniska abiturienter att söka till skolor i Sverige, det här är något som skiljer österbotten från södra finland där det är ganska få som söker till skolor i Sverige.

Mer om ämnet på Yle Arenan