Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mobilskugga väcker ont blod - se problemområdena

Från 2014
Uppdaterad 11.03.2022 09:37.
Bild: Yle

Det finns klara brister i det finländska mobilnätet, visar Yle Nyheters kartläggning. Över 350 läsare som har hört av sig om problemområden och prickat in dem på vår karta. Hjälp oss vidare!

Kartan pekar på att alla de tre stora teleoperatörerna har fläckar på sina täckningskartor. Problemen är inte begränsade till landsbygden. Flera rapporter kommer från städerna, och så här skriver till exempel en Esbobo:

- Det är besvärlig då man måste vandra runt i huset eftersom samtalen bryts med jämna mellanrum. En gång då jag skulle betala taxin med bankkort måste taxin backa av och an på gården för att jag skulle kunna betala. Man tycker att man borde kunna kräva bra hörbarhet då man bor nästan vid Västerleden!

Många är också besvikna på kommunikationen med operatörerna. En Kronobybo berättar om löften som inte har uppfyllts.

- För två år sedan sade de att jag befinner mig i ett så kallat Blind spot-område, och att det skulle åtgärdas om cirka sex månader, skriver personen.

Bor du i mobilskugga?

Genom att klicka på kartmarkörerna kan du läsa mera om hurdana problem Yle Nyheters läsare har rapporterat om. Kartan bygger helt på de här rapporterna och uppgifterna har inte kontrollerats av Yle.

Den virtuella kartan har 11.3.2022 ersatts med bilder.

Sonera i Borgå

En läsare skriver: Mitt under samtal så brister samtalet inne i huset och vissa ställen ute... Från telefonmasten är det ungefär 300m... Vad gör man ifall man ringer det allmänna alarmnumret 112?

Karta som visar fem rapporterade problem med Sonera i centrala Borgå.
Bild: Yle/Google

Elisa i Kyrkslätt

En läsare skriver: Hemma hos mig i ett radhus i Kyrkslätts Ravals (mycket centralt läge) brister samtal när man flyttar sig en aning. Det finns inget ställe i lägenheten där det alltid går att prata säkert.

Kartan visar fyra Elisa-rapporter från Kyrkslätt.
Bild: Google/Yle

Elisa i Pojo i Raseborg

En läsare skriver: Irriterande då samtalen bryts och man får ringa upp flere gånger, springa runt i bostaden och ropa hallå... Köpt ny telefon och trott den varit gammal har inte hjälpt.

Kartan visar fem Elisa-prickar i Pojo i Raseborg.
Bild: Google/Yle

Sonera i Hangö

En läsare skriver: Måste ut på gården 5-10 m från huset (fritidsbostad). Ställer också till det för typ alarmutrustning o.dyl. Måste dessutom hålla kvar ett fast Sonerabonemang med oskäligt dyr månadsavgift.

Kartan visar fem Sonera-problem i Hangö.
Bild: Google/Yle

DNA i Kimitoön

En läsare skriver: DNA medger att det är skugga i de centrala delarna av Dalsbruk. Men säger också att de inte tänker åtgärda detta. Av denna anledning var man tvungen att byta operatör.

Kartan visar flera problem med DNA i Kimitoön.
Bild: Google/Yle

Sonera i Houtskär, Pargas

En läsare skriver: Då man monterar ner trådtelefonen så borde det mobila nätet vara i skick. Har erbjudit dem att hyra mark åt dem för en till basstation men inte är dom intresserade.

Kartan visar tre problem med Sonera i Houtskär.
Bild: Google/Yle.

Sonera i Jomala

En läsare skriver: Måste stå helt stilla på given plats, annars avbryts samtalet.

Kartan visar tre problem med Sonera.
Bild: Google/Yle

Elisa i Sundom i Vasa

En läsare skriver: Går inte att ringa alls. Och dessutom ska det bli ett stort bostadsområde där.

Kartan visar sex stycken problemområden med Elisa i Sundom i Vasa.
Bild: Google/Yle

Elisa i Kvevlax i Korsholm

En läsare skriver: Hörbarhet endast i norra ändan av huset, varierande antal "stolpar", vanligen 1-2, samtal kan brytas.

Kartan visar flera flera problem i området kring Kvevlax i Korsholm.
Bild: Google/Yle

Elisa och DNA i Jakobstad

En läsare skriver: Mycket allvarligt eftersom vi lagt bort trådtelefonen. Samtalet bryts ofta, ingen eller dålig signal.

Kartan visar på problem med både Elisa och DNA i Jakobstad.
Bild: Google/Yle

Läs också: