Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Tufft för beväringar i dålig kondition

Från 2014
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
Pionjärkompaniet i Nylands brigad gör muskelkonditionstest. Oskar Hagström längst till vänster.
Bildtext Rekryten Oskar Hagström (till vänster) räknar antalet repetitioner för hans stridspar i pionjärkompaniet vid Nylands brigad.
Bild: Yle/Johan Gullmets

Under de senaste tjugo åren har beväringarna försämrat sitt resultat i Cooper-test med nästan 200 meter och gått upp 6 kilogram i vikt.

Radar: Sitter vi ihjäl oss?

Programmet är inte längre tillgängligt

Visselpipan ljuder. Beväringarna spänner magmusklerna och viker sig framåt. Armbågarna i knäna. Det gäller att göra så många repetitioner som möjligt under en minut.

Rekryten Thomas Fagerholm på pionjärkompaniet är nöjd med sitt resultat.

– Det var till och med över mina förväntningar.

De beväringar som ryckte in i Finlands armé i början av januari har nu varit där i tre veckor. Många har redan hunnit göra konditionstesterna.

Förutom muskelkonditionstestet görs också ett löptest som går ut på att springa så långt man kan på 12 minuter.

Idrottsunderofficer Jussi Huttunen vid Nylands brigad.
Bildtext Idrottsunderofficer Jussi Huttunen vid Nylands brigad.
Bild: Yle/Johan Gullmets

Då resultaten i konditionstesterna jämförs med tidigare årskullar syns en klar försämring under de senaste decennierna.

Under de senaste 15 åren har medeltalet i löptestet hållits ganska konstant. Men de som får ett dåligt resultat blir något fler. Det tyder på en ökad polarisering mellan de som har en bra och en dålig kondition.

– De som springer mellan 2500 och 2800 meter blir färre hela tiden. Det är just den här mellangruppen, säger idrottsunderofficer vid Nylands Brigad Jussi Huttunen.

Försvarsmakten försöker anpassa utbildningen så att alla ska klara av den. Till exempel använder beväringarna numera länkskor under de första veckorna då de rör på sig. Detta för att många är ovana med marschkängor och ovana fötter kan lätt ta stryk.

Rekryten Jemina Karvinen på pionjärkompaniet säger att alla ändå försöker sitt bästa.

– Förra veckan var det många som var stolta över sig själva för att de klarade av Cooper-testet med ett någorlunda bra resultat. De var stolta eftersom de aldrig tidigare hade deltagit i ett sådant.

Konditionstesten görs både då beväringarna inleder sin tjänstgöring och strax innan de har fullgjort tjänsten. Här syns alltid en förbättring av konditionen. Kontingenten som inledde tjänstgöringen för ett år sedan i Dragsvik sprang i medeltal 2359 meter i löptestet och förbättrade sedan resultatet till 2629 meter.

Se också:

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln