Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sjukvårdsdistriktet ansöker om statsbidrag för nybygge

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
U-sjukhuset vid ÅUCS
Bildtext U-sjukhuset ska få en ersättande byggnad.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt kommer att ansöka om statsbidrag för det planerade barn- och ungdomssjukhuset och förlossningssjukhuset vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Bakgrunden är statsrådets beslut om att bevilja 40 miljoner euro för barnsjukhuset som planeras i Helsingfors.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt anser att också ÅUCS:s nya barn- och ungdoms- samt förlossningssjukhus är viktiga för hela Finland. ÅUCS säljer redan nu olika sjukvårdstjänster inom barn- och förlossningsvården utanför sjukvårdsdistriktets område.

Enligt uppgifter som figurerat i offentligheten ska staten ge 40 miljoner euro till barnsjukhuset i Helsingfors, men Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt anser att de också är berättigade till statliga stödpengar.

De nya utrymmena för barn- och ungdomskliniken och kvinnokliniken vid ÅUCS planeras i byggnaden som ska ersätta U-sjukhuset. Nybygget ska stå klart år 2018.

Barn- och ungdomssjukhuset samt förlossningssjukhuset kommer att utgöra cirka hälften av det planerade nybygget. Barn- och ungdomssjukhusets samt förlossningssjukhusets andel av byggkostnaderna är 91 miljoner euro. Sjukvårdsdistriktet ansöker om 22,75 miljoner euro i statsstöd för projektet.