Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Hipsterfrukost av havremjölk

Från 2014
Uppdaterad 31.10.2016 13:06.
Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte.
Bildtext Havre- och äppelpudding, blåbärsmoothie och en kaffe latte
Bild: YLE/Leo Gammals

En frukost eller brunchrätt med trendiga ingredienser: nötter, frön, bär, havre, äpplen och blåbär. Bjud på paketet tillsammans med en varm kaffe latte eller ekologiskt te.

Hipsterfrukost av havremjölk

Mängd: 6 personer

Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 5 deciliter (dl) havregryn - (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) hasselnötter - (havre-äppelpudding)
  • 2 deciliter (dl) farinsocker - (havre-äppelpudding)
  • 2 tesked (tsk) mald kanel - (havre-äppelpudding)
  • 1 tesked (tsk) kardemumma - (havre-äppelpudding)
  • 1 tesked (tsk) salt - (havre-äppelpudding)
  • 2 st ägg - (havre-äppelpudding)
  • 7 deciliter (dl) havremjölk - (havre-äppelpudding)
  • 4 st äpple - (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) russin - (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) honung - (havre-äppelpudding)
  • 2 matsked (msk) rypsolja - (havre-äppelpudding)
  • 2 deciliter (dl) blandade nötter - (havre-äppelpudding)
  • 1 deciliter (dl) blandade frön - (havre-äppelpudding)
  • 1 matsked (msk) linfrön - (blåbärssmoothie)
  • 2 deciliter (dl) havremjölk - (blåbärssmoothie)
  • 1 paket frysta blåbär - (blåbärssmoothie)
  • 1 st banan - (blåbärssmoothie)
  • 2 tesked (tsk) vaniljsocker - (blåbärssmoothie)
  • 1 tesked (tsk) kardemumma - (blåbärssmoothie)
  • 1 deciliter (dl) havregryn - (blåbärssmoothie)
  • 1 matsked (msk) honung - (blåbärssmoothie)

Instruktioner

Det här är en frukost där de jordiga, nötiga smakerna från säd, nötter och frön tävlar om första platsen med de söta och syrliga smakerna från bär, frukt och honung. Din palett kräver eventuella justeringar, men det är inget tvivel om att du går mätt en lång tid efter denna festliga rätt.

Havre- och äppelpudding

Havre- och äppelpudding med nötter och russin.
Bild: YLE/Leo Gammals

Sätt ugnen på 220 grader. Välj en medelstor ugnsform (smörj botten med smör eller olja vid behov). Blanda torra ingredienser i ett kärl. Rör om. Vispa ihop ägg och havremjölk.

Välj gärna både syrliga och söta äpplen för kontrast. Kärna ur äpplena skär dem i skivor. Varva äpplen med det torra innehållet i kärlet.

Häll över ägg- och havremjölksblandningen. Se till att blandningen täcker alltihop. Fyll på ytterligare havremjölk om det blir torra ytor kvar.

Blanda honung, rypsolja, blandade nötter och frön i ett kärl. Fördela jämt över puddingen.

Grädda på hög värme ca 10 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda tills rätten stelnat och fått gyllenbrun färg, ca 20 minuter.

Servera med äpplen, äppelmos, kanel och socker samt blåbärssmoothie och en mjölkrik kaffe.

Blåbärssmoothie

Blanda linfrön och havremjölk i ett glas och låt svälla 15 minuter. Fyll sedan en mixer med alla ingredienser och mixa blandingen slät. Servera tillsammans med havre- och äppelpuddingen.