Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottningarna blir fler

Uppdaterad 28.01.2014 20:01.
folksamling
Bildtext Arkivbild.

Befolkningen i Österbotten ökade med 673 personer i fjol. I absoluta tal är det Vasa, Karleby, Korsholm och Larsmo som växer mest.

Åtta kommuner tappar invånare. Jakobstad tappar mest eller 66 personer under fjolåret. Jakobstadsborna verkar ändå gilla sin hemstad.

Programmet är inte längre tillgängligt
Jakobstad tappar invånare
Jakobstad tappar invånare - Spela upp på Arenan

- Lugnt och bra, liten och trevlig stad, säger en inflyttare från Oravais.

- Det är ganska mysigt. Jag har bott utomlands men kom tillbaka, säger en man.

Samtidigt säger han att Jakobstad inte gör något för att få fler invånare heller. Annat är det med grannkommunerna Larsmo och Pedersöre som växer.

- Jag vet att i Larsmo har det byggts många bostäder. På gränsen till Jakobstad så de kan komma hit och göra ärenden men ändå bo i Larsmo.

I övrigt är det Sydösterbotten som får färre invånare. Kristinestad minskar med 62 personer. Närpes tappar 47 invånare. Också i Storkyro, Kaskö, Korsnäs, Nykarleby och Malax minskar antalet invånare.

Antalet invånare i Jakobstad har vuxit vartannat år och minskat vartannat år de senaste åren. Så totalt sett har befolkningen minskat med 33 personer de senaste fyra åren i Jakobstad.

Mer än 5000 Larsmobor

Larsmoborna är nu uppe i mer än 5000 personer efter att befolkningen ökade med 98 personer år 2013. Totalt bor nu 5 064 personer i Larsmo.

Programmet är inte längre tillgängligt
Larsmoborna nu fler än 5000
Larsmoborna nu fler än 5000 - Spela upp på Arenan

- Det är på landet. Jag skulle inte tycka om att bo inne i en stad. Larsmo i mitt hjärta, säger en kvinna i Larsmo.

En 85 årig kvinna som vi träffar har både barn, barnbarn och barnbarnsbarn i Sverige. Själv har hon också bott där i mer än 20 år men hon flyttade tillbaka till Larsmo. Att bo i en stad är inget alternativ.

- Skulle jag flytta till stan? Jag som har sjön framför mig då jag tittar ut. Finns inte en chans, säger hon.

Också i Mellersta Österbotten blir invånarna fler. Karleby växte med 251 personer under fjolåret.

Korsholm lika stort som Jakobstad?

Vasa växte i fjol med 655 personer. De senaste fyra åren har staden vuxit med 2400 personer.

Korsholm fortsätter också att växa men inte lika snabbt som tidigare. Antalet invånare i Korsholm ökade med 139 personer i fjol och är nu uppe i 19 151. Det är nästan lika stort som Jakobstad som i dag har drygt 19 600 invånare.

Totalt har Österbotten 180 336 invånare. Befolkningsstatistiken kommer från Statistikcentralen och är preliminära uppgifter för 2013.

Här kan du se statistiken