Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mladic vägrade vittna

Från 2014
Bild: EPA/ICTY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Bosnienserbernas tidigare militärledare Ratko Mladic har vägrat vittna vid rättegången mot serbernas politiske ledare under krigstiden, Radovan Karadzic, vid FN-tribunalen i Haag.

Mladic har haft ett flertal hjärninfarkter, och hävdar att han har minnesluckor och inte alltid kan skilja sanning från fantasier.

Mladic hänvisade också till att han genom att vittna skulle verka skyldig i den rättegång som samtidigt pågår mot honom. I rätten sade Mladic att tribunalen som behandlar människorättsbrotten under Balkankrigen är militäralliansen Natos skapelse och en "satanisk domstol".

Det var Karadzic som hade kallat Mladic som vittne. Karadzic advokat sade i går att Mladic bättre än någon vet vad som egentligen hände under kriget i Bosnien.

Rättegången i Haag i dag var första gången Karadzic och Mladic syntes tillsammans i offentligheten sedan Balkankrigen på 1990-talet och de utbytte artighetsfraser med varandra.

Mladic och Karadzic står båda åtalade för folkmord, och flera andra krigsbrott, bland annat i samband med massakern i Srebrenica i juli 1995.