Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Huvudstadsregionen bets av handbollsflugan

Från 2014
Uppdaterad 29.01.2014 12:32.
Bildtext Wilhelm Hörhammer är verksamhetsledare för Drumsö Idrottskamrater Dicken rf.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Intresset för handboll har vuxit explosionsartat i huvudstadsregionen under de senaste åren. Föreningar brottas nu redan med växtvärk men om utvecklingen fortsätter så här behövs mera utrymmen.

Det vimlar av småflickor i gymnastiksalen i Munksnäs högstadium. Ponnysvansarna viftar då flickorna springer omkring med röda kinder. Bollen studsar och gymnastikskorna gnisslar mot den blanka lackerade golvytan. Det är Drumsö Idrottskamrater Dicken rf:s juniorer som har handbollsträningar.

- Det här är flickor födda -04 som tränar. De hör till den generationen där vi har fått en hel del flera spelare. Det är alltid lika roligt att stå och titta på de här träningarna när man ser hur barnen tycker det är roligt att spela handboll, säger Dicken rf:s verksamhetsledare Wilhelm Hörhammer.

I fjol fick Dicken hela 40 nya juniorspelare och totalt växte antalet spelare från 406 till 451. Det här är en ökning på hela 10 procent.

- Nu är det ett helt tydligt lyft vi har märkt av, åtminstone i vår förening. Det är i synnerhet i de yngre åldersklasserna som intresset har ökat. Då man tidigare var van vid att ha 10-15 spelare så är det i dagens läge närmare 20-30 spelare, säger Hörhammer.

Receptet är språkbad, bra tränare och mera synlighet

Orsakerna bakom den nya guldåldern är att föreningen har satsat en hel del på verksamheten under de senaste åren. Bland annat är Dicken aktiv i Finlands handbollsförbunds skolsatsning. Tanken är helt enkelt att göra handboll mera känt i Finland.

- I Finland är handbollen tyvärr ganska okänd på många orter också i huvudstadsregionen. Då var tanken att Finlands handbollsförbund finansierar att man går ut till skolor och på gymnastiklektioner visar upp grenen, förklarar Hörhammer.

Dicken har också satsat på att ha bra tränare.

- Vi utbildar våra tränare på ett helt annat sätt vilket så klart leder till bättre träningar vilket då ökar intresse. Så satsar vi också mycket på vad som händer när spelare kommer och testar grenen att de känner sig som en del av verksamheten direkt, säger Hörhammer.

Under de senaste fem åren har Dicken också fördubblat antalet tränare.

Handboll som traditionellt förknippas med finlandssvenskar börjar komma ifrån den stämpeln, åtminstone i huvudstadsregionen menar Hörhammer.

- De finskspråkiga ökar hela tiden hos oss och det är vi glada för. Man märker att det finns ett stort intresse för att lära sig lite svenska vid sidan om när man spelar handboll och det är ju aldrig fel.

”Dicken har aldrig spelat en match på Drumsö”

Om handbollens popularitet håller i sig och Dicken fortsättningsvis får nya spelare kommer det att bli ett problem.

- Det är utrymmena som sätter vissa ramar. Ju mer man växer desto mer känner man av det. Vi använder redan nu ganska mycket privata hallar som kostar mycket mera än kommunala tränings- och matchtimmar.

Dicken är ändå med på ett hörn i privatskolan Lauttasaaren Yhteiskoulus renovering. I samband med att skolan renoveras ska det också byggas en ny sporthall invid skolan. Dicken och några andra föreningar är villiga att finansiera en del av hallen.

- Det här projektet är helt ny nyckelroll för att utvecklingen ska kunna fortsätta lika positivt som den gör nu. Dicken som är en Drumsöförening har aldrig spelat en match på Drumsö. Så för oss är det en stor dröm att vi skulle få den hallen till stånd.

Tidsfristen för sporthallens anbudstävling gick ut för några veckor sedan. Om allt går enligt planerna ska hallen stå färdig år 2016.