Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Inga beslut om bibliotek i Raseborg

Från 2014
Uppdaterad 29.01.2014 13:41.
Fokus-huset i karis
Bildtext Biblioteket i Karis finns i Fokushuset.
Bild: Yle/Minna Almark

Det är ännu oklart i vilken omfattning biblioteken i Raseborg är stängda i framtiden. Politikerna i kulturnämnden remitterade ärendet då nämnden möttes i går kväll (28.1).

Programmet är inte längre tillgängligt

- Diskussionen om biblioteken var saklig men livlig och tid lång tid, berättar kulturnämndens ordförande Kerstin Ilander från SFP.

Ett av förslagen som kulturnämnden i Raseborg skulle ta ställning till i går kväll var att biblioteket i Karis skulle vara stängt på lördagar och hela juli. Svartå filialbibliotek skulle också drabbas, där skulle bibban bara öppen två dagar i veckan mot nuvarande tre.

Mera information krävs

Orsaken till varför nämnden remitterade ärendet var för att nämnden vill ha mera information.

- Vi saknade ekonomiska konsekvenser av de här nya öppettiderna och vad det egentligen betyder verksamhetsmässigt, förklarar Ilander.

Kulturnämndens ordförande Kerstin Ilander (SFP) och bibliotekschef Heidi Enberg i Raseborg.
Bildtext Kerstin Ilander från SFP och bibliotekschef Heidi Enberg.
Bild: Yle/Marica Hildén

"Finns inget annat sätt"

Personalen i biblioteken i Raseborg minskar på grund av pensioneringar, det här gäller främst i Karis där två anställda avgår med pension. Bildningsförvaltningen har inte fått tillstånd att besätta de lediga befattningarna - det leder till att det inte är möjligt att upprätthålla den service som biblioteken ger i dag.

- Vi blir två mindre i personalen och det enda sättet jag kan hantera det är att minska på öppethållningen, säger Raseborgs bibliotekschef Heidi Enberg.

Kan ena tjänsten besättas?

Enligt Ilander utreder nu kulturnämnden möjligheterna för att kunna besätta den ena av de två tjänsterna.

- Kulturnämnden anser att det här är en slags avveckling av biblioteken men vi vill utveckla dem och göra dem till kulturinstitutioner i ännu högre grad än idag, säger Kerstin Ilander.

Frågan tas upp igen på kulturnämndens nästa möte i början på mars.