Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama hotar gå sin egen väg

Från 2014
Uppdaterad 29.01.2014 20:25.
Yle Nyheter TV-nytt: Solidium genererar - Spela upp på Arenan

USA:s president Barack Obama höll i natt finsk tid sitt femte tal till nationen. Han lovade att agera ensam ifall dödläget i kongressen fortsätter, men han presenterade inga större initiativ.

Efter ett år av upprepade politiska misslyckanden var det viktigt för president Obama att visa att han kan ta kontroll över agendan och blåsa liv i sitt presidentskap. Och det gjorde han genom att hota gå sin egen väg, för det är tid för USA att agera, menade han

- Varhelst och närhelst jag kan ta steg utan lagstiftning för att öka de amerikanska familjernas möjligheter så kommer jag att göra det, sa Obama.

I praktiken betyder att han tänker förbigå kongressen genom att utfärda så kallade exekutiva order. Som ett första exempel meddelade han att minimilönen för korttidsanställda vid federala myndigheter kommer att höjas från 7,25 dollar till 10,10 dollar. Det handlar om en relativt liten grupp anställda, och utspelet betecknas som anspråkslöst, men Obama uppmanade såväl politiker som företagsledare att följa efter.

- Säg ja, ge Amerika en löneförhöjning, bad presidenten.

Det cirka en timme långa talet handlade som väntat mycket om inrikesfrågor som det demokratiska partiet driver inför mellanårsvalet senare i år. Framför allt om olika sätt att bekämpa den ekonomisk ojämlikheten men också energiförsörjningen och utbildningsfrågor togs upp, liksom den invandringsreform som väntar på representanthusets godkännande.

Presidentens popularitet är för tillfället på en rekordlåg nivå, men förtroendet för det republikanska partiet och kongressen är överlag ännu lägre, visar opinionsundersökningar.

Den internationella agendan fick bara begränsat utrymme, och ett av ämnena var Iran. Obama upprepade sin tidigare varning att han lägger in ett veto ifall kongressen sänder honom ett lagförslag om nya sanktioner mot Iran, eftersom det kunde få förhandlingarna att spåra ur.

Presidenten bekräftade också än en gång att USA:s engagemang i Afghanistan avslutas detta år, och att endast en liten kontingent blir kvar ifall det afghanska ledarskapet undertecknar den säkerhetspakt som hittills inte har får Afghanistans godkännande.

Beträffande relationen till Europa konstaterade presidenten att det förhållandet förblir det starkaste som världen någonsin har känt till.

Läs också: Obama försvarade medelklassen