Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kärva tider vid tegelfabriken

Från 2014
Uppdaterad 30.01.2014 05:52.
Bildtext VD Heikki Ryöppy följer noggrant med läget.
Bild: Yle/Monica Forssell

Åtgången på tegel har under de senaste två åren minskat med ungefär tio procent. Byggandet överlag har gått ner och därmed har också behovet av tegel, som ofta används som fasadmaterial, minskat.

Förra året snurrade fabriken på hela året trots att produktionsmängderna minskade, men hur det ser ut i år är en annan sak, säger VD Heikki Ryöppy. De ekonomiska prognoserna lovar ännu inget uppsving.

- Vi följer noga med hur läget utvecklas, säger Ryöppy, och vi är redo att skrida till åtgärder om vi måste minska på produktionen. Lagren kan inte fyllas på i all oändlighet och om affärerna inte drar måste man minska på produktionen och permittera.

Produktplanering a och o

Just nu ser det hyfsat ut med tanke på beställningar men permitteringar och andra nedskärningar kan bli aktuella vid fabriken.

Det som inger framtidstro är försöken att hitta nya nischer.

I fjol gjordes några första trevande försök att sälja färdigt murade tegelhus och det spåret verkar lovande.

Färdiga tegelhus säljer

Heikki Ryöppy förklarar att en stor förlust inom tegelbranschen är att det inte längre byggs tegelvillor på samma sätt som för femton-tjugo år sedan.

En av orsakerna till teglets dalande popularitet är att tegel är lite besvärligare att använda än andra material, tror Ryöppy. Folk bygger inte heller längre själva sina hus utan vill ha färdiga paketlösningar.

- Som industri har vi inte lyckats ta för oss när det gäller pakethusbyggandet.

Vid Tiileris tegelfabrik började man ändå i fjol samarbeta med ett murarföretag i huvudstadsregionen och tillsammans säljer de här företagen nu färdiga tegelhus.

De första husen är redan klara och den handfull affärer som gjordes i fjol motsvarade förväntningarna.

Ett nytt sortiment av färdiga tegelhus har också just lanserats och i år hoppas man på fler affärer.

Med tanke på den totala efterfrågan på tegel har det nya konceptet just nu bara marginell betydelse. Men, påpekar Ryöppy, all affärsverksamhet börjar med något smått.

- Man måste plantera många små plantor i sin trädgård för att ens någon av plantorna om tio-femton år ska ha utvecklats till ordentlig affärsverksamhet.

Tegelfabriken i Mjösund har cirka fyrtio anställda och är därmed en av Kimitoöns största enskilda arbetsgivare. Fabriken har funnits i Mjösund i över nittio år.