Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samuli Sihvonen är proffs på datorspel

Från 2014
Uppdaterad 02.02.2014 13:43.

Samuli "Elfi" Sihvonen, 23, är en av Finlands bästa datorspelare. Han försörjer sig på att spela Starcraft II, tränar sju timmar per dag, ingår i ett stall, turnerar internationellt och sponsras av tillverkare av spel och energidrycker. I helgen tävlade han om att vinna 10 000 dollar under en turnering i e-sport på LAN-festivalen Assembly i Helsingfors.

- När jag var yngre försökte mina föräldrar begränsa mitt spelande. De var skeptiska. Men när jag som 15-åring åkte på mina första turneringar utomlands fick de upp ögonen för e-sporten, säger Sihvonen när vi besöker honom i hans tvårummare i Jakobacka, Helsingfors.

Han ligger i hårdträning inför helgens Starcraft II- turnering, men hinner bjuda journalister på kaffe mellan spelen.

Winter Assembly 2014

  • Finlands största LAN-fest ordnas i Helsingfors mässcentrum under veckoslutet (31.1-2.2).
  • Assembly väntas samla runt 2000 besökare. En del av hallen är reserverat för turneringar i e-sport före både proffs och amatörer.
  • Under Assembly hålls internationella e-sportsturneringar för proffs i dator- och konsolspel som Starcraft II, Counter-Strike, Tekken och Dota 2.
  • På Yle Arenan kan man live följa med strömningen från lördagens Starcraft II-turnering där bland annat Samuli Sihvonen deltar. Kommentatorerna talar engelska. Streamen börjar 14.00 och pågår till 01.30
  • Läs mera om Assembly här.

E-sport eller elektronisk sport innebär turneringar i olika dator- och konsolspel. Den elektroniska sporten har hittills varit rätt okänd i Finland, men börjar så småningom få publicitet. Finland har i dagsläget en handfull datorspelsproffs. De skickligaste spelnördarna har en hel del pengar att hämta på det de gör.

5000 följare per dag

Vi sätter oss vid Sihvonens dator intill den obäddade sängen. Här tränar han sju timmar per arbetsdag. På väggen hänger pristavlor som vittnar om vinster med prissummor i tusendollars-klassen. Prissumman under helgens Assembly är inte fy skam. Vinnaren får 10 000 amerikanska dollar. De åtta bästa delar på en prispott om 25 000 dollar.

- Jag hoppas att jag kan placera mig bland de åtta bästa. Men sydkoreanerna är svåra motståndare, säger han.

I och med att intresset för e-sport ökar världen över stiger också vinstsummorna. De största tävlingarna har prissummor på ett par miljoner dollar.

Pokalsamlingen på bokhyllan i vardagsrummet växer till sig. Det var efter en turnering i Kina år 2011 som Sihvonens karriär tog fart på allvar. Kring 5000 personer följer hans spelande via nätsajten Twitch varje dag. De hårdaste fansen kommenterar spelets gång i en chatt.

- Jag brukar alltid ta mig tid att svara på deras kommentarer mellan spelen, säger Sihvonen som också själv följer andra, ännu skickligare spelare, för att bli bättre.

Sihvonen har 2 205 följare på Twitter, en fansida på Facebook och bloggar på stallets hemsida.

Världsstjärnor till Assembly

Samuli "Elfi" Sihvonen

Yrke: Professionell tävlingsspelare i Starcraft II.
Ålder: 23.
Utbildning: studentexamen.
Stall: Ence Esport.
Bästa placeringarna: Andra plats i världsturneringen Intel Extreme Masters i Kina, år 2011. Prissumma: 3 300 amerikanska dollar.
Familj: Mamma, pappa och storebror.
Från: Kouvola.
Bor: I Helsingfors.
Hobbyn: spela dator- och konsolspel med kompisarna, jogga.
Äter helst: biff och potatismos.
Dricker helst: energidrycker.
Lyssnar på: rock och pop.

Till Assembly kommer många av världens bästa spelare i bland annat Starcraft II, Counter-Strike, Tekken och Dota 2 för att tävla individuellt eller i team.

De skickligaste spelarna kommer från Sydkorea, USA och Sverige. I Sydkorea bor spelarna i tillsammans i så kallade spelhus, drillas hårt av tränare, har egna kockar och strikta rutiner. Det händer att finska spelare åker dit på träningsläger.

Sverige har cirka 30 professionella e-sportare, av vilka en är kvinna - Madeleine "MaddeLisk" Leander. Aftonbladet har en skild e-sport-bilaga och både SVT och Kanal 6 bevakar turneringarna som genererar höga tittarsiffror.

Finland är fortfarande i barnaskorna när det kommer till e-sport, men det rör på sig. År 2011 grundades Finlands e-sportsförbund SEUL rf och e-sporten fick ett viktigt erkännande när Undervisnings- och kulturministeriet i fjol beviljade förbundet 60 000 euro i understöd för deras ungdomsarbete.

- Intresset för e-sport har helt tydligt ökat de senaste två åren. Sporten har tusentals utövare och vi har planer på att organisera en FM-serie, säger Tuomas Velling, ordförande för SEUL.

I fjol följde drygt 1,2 miljoner åskådare nätströmningen av turneringen under Assembly Summers i Helsingforsarenan.

Elfi försörjer sig på datorspel - Spela upp på Arenan

Elfi försörjer sig på datorspel.

Toppidrottare eller soffpotatis?

Sihvonen klickar frenetiskt och hoppar mellan olika världar på sin datorskärm. Starcraft II är ett krigsstrategispel som spelas individuellt med tangentbord och mus. Målet är att bygga en armé som är bättre än motståndarens, förklarar han.

De är kanske inte idrottare, men visst är datorspel en sport. Schack är en sport och det här är mycket mer krävande. Petri Hämälä, stallchef

- För att bli riktigt bra måste man träna hårt. Tänka strategiskt, försöka läsa motståndaren, repetera och repetera.

Själv kör han i två pass. Väckning klockan 10, sedan fyra, fem timmar spel och sen en paus innan kvällspasset tar vid. Rutiner är viktiga om man ska bli bra och Sihvonen undviker att spela på natten. Ibland går han ut och joggar lite. Idrottsskador är ovanliga.

- Men jag vet en som fick problem med handleden och måste ta en lång paus i träningen.

Enligt Petri Hämälä, Sihvonens stallchef på Ence esport, påminner toppskiktet inom e-sport mycket om toppidrotten.

- De är kanske inte idrottare, men visst är datorspel en sport. Schack är en sport och det här är mycket mer krävande. Det krävs bra koordinationsförmåga mellan ögat och handen och de övar mekaniken varje dag. En spelare gör cirka 300 små rörelser i minuten. Dessutom försöker de syssla med någon form av kompletterande träning, till exempel joggning. Det är tungt att sitta stilla och spela åtta timmar i sträck och de måste ta hand om sin fysik, säger Hämälä.

Stallet fixar sponsorer till spelarna, betalar månadslöner och marknadsför dem genom sociala medier och fanprodukter.

Barn ska få spela, men man kan övervaka och begränsa det något. Annars finns det risk för skolk. Samuli Sihvonen, proffsspelare

Begränsade speltider som barn

- Mina föräldrar försökte begränsa mitt spelande som barn och var skeptiska först. Men när jag som 15-åring började åka på turneringar utomlands fick de upp ögonen för e-sporten, säger Sihvonen.

För fyra år sedan när Starcraft II lanserades beslöt han sig för att satsa helhjärtat och i dag har han familjens stöd.

Att krigsspel automatiskt skulle göra spelarna våldsamma köper han inte rakt av.

- I princip kan det vara skadligt, men ofta överdrivs datorspelens inverkan ganska mycket till exempel i samband med skolskjutningar. Visst kan förövarna ha influerats av datorspel men de kan ha fått influenser också från andra håll.

Samuli Sihvonen tycker att det är viktigt att vuxna håller koll på barns spelande.

- Barn ska få spela, men man kan övervaka och begränsa det något. Annars finns det risk för skolk.

Datorspelandet har inte lett till skolk för hans del, men studierna efter studentexamen har fått vänta.

Få lyckas

Finns det en risk för att barn och tonåringar när orealistiska drömmar om framgång och prissummor och blir spelberoende på kuppen? E-sportsförbundets Tuomas Velling är inte oroad.

- Det kan jämföras med unga som drömmer om att bli ishockeyproffs. Det är bara en liten procent som klarar sig så långt, så är det bara. Men jag skulle inte säga att det är ett problem, säger Velling som betonar spelets sociala aspekt för många unga.

Enligt stallchefen Hämälä är proffsspelarna på topp i 18-års åldern.

- De flesta slutar spela professionellt innan de fyller 30. Men de klarar sig bra ännu en bit in i tjugoårsåldern.

Samuli Sihvonen tänker fortsätta i några år till medan han fortfarande har chans på stora vinstpengar.

- Jag trivs med att få spela och resa världen runt på turneringar. Men om några år börjar jag säkert studera. Exakt vad vet jag ännu inte, men troligen något spelrelaterat.