Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Här lär man sig finska utan lärobok

Från 2014
Uppdaterad 29.01.2014 15:50.
Bild: Yle/Filippa Sundlin

Femmorna i Övermark lågstadium sjunger, dom klär ut sig och spelar teater eller ställer sig längst fram i klassen och berättar om sig själva och allt det här sker på finska. Finskalektionerna och gympan är de roligaste lektionerna i skolan säger eleverna, för då måste man inte bara sitta stilla och läsa.

På finskalektionerna har man ingen lärobok, utan i stället har varje elev en pärm. I den pärmen finns olika teman som kaupassa, suomi, syksy osv. Under varje tema lär sig eleverna ord, så långt är allt sig likt en vanlig finskalektion, men de här orden är ord som eleverna själva har valt, ord som dom vill lära sig inom ett visst tema, t.ex kaupassa där man då lär sig ord man kan behöva när man ska gå och handla. Eleverna är hela tiden delaktiga och bestämmer vad dom vill lära sig under ledning av lärare Victoria Rajasalo. Såklart lär man sig också grammatik och allt annat som hör läroplanen till, det är bara sättet man gör det på som är annorlunda.

I stället för att översätta ett stycke ur en lärobok så kan läxan vara att skriva och öva in en pjäs, eleverna lär sig också att presentera och berätta om sig själva på finska. Det var redan för sju, åtta år sedan som Victoria Rajasalo dumpade läroboken för att delta i en forskningsgrupp vid Åbo Akademi och nu kan Victoria inte tänka sig att återgå till det "vanliga" sättet att lära ut finska. Det här sättet är för henne som lärare utmanande och inspirerande, eleverna är alerta och aktiva, det dom lär sig är aktuellt och mera gripbart för dem och de är hela tiden delaktiga i sitt eget lärande.

Och helt klart fungerar det. När eleverna framför pjäserna som dom själva skrivit så hämtar dom kläder, peruker och rekvisita ur en stor kappsäck längst bak i klassrummet och sedan går dom med själ och hjärta in för sina roller, och talar flytande finska!

Mer om ämnet på Yle Arenan