Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Också Pata Degerman är klimatbov

Från 2014
Uppdaterad 30.01.2017 14:29.
Patrik Degerman
Bildtext Att resa klimatsmart är svårt. Ibland även för äventyraren Pata Degerman.
Bild: Patrik Degerman

Äventyraren Pata Degermans budskap är att bevara naturen. Men att be folk vara klimatsmarta är svårt och det händer att naturälskaren syndar själv.

- Om man ska iväg till Antarktis så kan man åka båt, men det tar jättelänge att komma fram. Eller om man ska till Grönland går inte båtarna alltid ända fram, eftersom det finns så mycket is där. Då måste jag flyga, Det här är ett dilemma som jag funderar på, medger Pata Degerman.

Äventyraren anser ändå att föredragen, fotografierna och kunskapen han ger vidare om platserna kompenserar hans resor.

- På det här sättet kan jag ge lite tillbaka förklarar han.

Men Degerman säger lite uppgivet att få människor egentligen bryr sig.

- Jag tror att jag kan så ett litet frö, men kanske jag har blivit så förstörd i det här skedet att jag inte tror att folk bryr sig förrän de själva påverkas. Folk vaknar upp först när vattnet stiger i deras egna källare.

Svårt att övertyga folk

Det mest klimatsmarta är att undvika att flyga och istället ta tåg, båt eller cykel. Men om man ändå är tvungen att flyga, ska man undvika mellanlandningar.

Hur realistiskt är det att människor börjar resa klimatsmart? Det innebär längre och dyrare resor.

- Det är nog svårt att få någon övertygad om att ta ledigt i en och en halv månad från jobbet för att åka iväg. Det funkar inte riktigt i dagens samhälle. Det är det som är problemet. Men däremot kanske man inte alltid måste åka till Fiji eller Kanarieöarna, utan en tågresa till Norge kan vara ett lika spännande äventyr.

Degerman anser också att man kan dela upp resan i en flyg- och en tågdel.

- Tåg i Indien kan till exempel vara ett riktigt äventyr med folk som sitter på taket och med hönor och kycklingar som flyger hit och dit .

Unga ska resa

Men enligt Pata Degerman skall man inte sluta resa. Ungdomar ska enligt honom ut i världen och gärna göra en lite längre resa.

- Om man låter en ungdom resa, så sätter det spår. Om de får se hur fint det är någonstans eller hur skitigt det är någon annanstans, så tror jag de gör bättre beslut.

Pata Degerman föreslår att Finland kunde gå i bräschen för ett klimatsmart levnadssätt och på det sättet påverka hela världen.

- Men det här kan vi inte få vår ungdom att förstå, om de inte åker ut och tittar på vad det finns.