Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkesfiskare välkomnar EU:s fiskerifond

Från 2014
Uppdaterad 30.01.2014 08:05.
fiskare
Bild: Pressfoto.

Både positivt och behövligt, tycker Guy Svanbäck, verksamhetsledare i Österbottens Fiskarförbund, om beslutet att yrkesfiskare kan få ersättning för säl- och skarvskador från EU:s nya fiskerifond. Utan ersättningar skulle många yrkesfiskare ha blivit tvungna att sluta, säger Svanbäck.

- Det skulle vara svårt för fiskare att få sin utkomst från havet utan kompensation. För enskilda fiskare kan det röra sig om ersättningar på 10 000 - 20 000 euro, så det är väldigt betydelsefullt, säger Svanbäck, som hoppas att de finländska myndigheterna utformar ett bra system.

Guy Svanbäck
Bildtext Guy Svanbäck är nöjd över bidraget
Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund

Hittills har yrkesfiskarena fått kompensation för säl- och skarvskador genom EU:s toleransbidrag. Det upphörde i fjol, men med de pengar som finns kvar betalas toleransbidrag ut ännu i år.

Yrkesfiskare välkomnar fiskerifond

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vi har haft ett system med toleransbidrag, som har fungerat på ett visst sätt men som vi inte har varit helt nöjda med. Det har baserat sig på fiskarnas omsättning, hur mycket man har fått. Det har i praktiken inneburit att de som har de största skadorna av säl har fått minst.

Svårt att bedöma skadorna

Det är nu upp till de finländska myndigheterna att skapa system kring fiskerifonden och utforma hur kompensationsersättningarna till yrkesfiskarena ska se ut.

- Det beror på hur man nationellt har tänkt förvalta systemet. Man måste följa någon typ av schablonmässigt system, för det är väldigt svårt att säga hur stora skadorna har varit då de är av olika typ. Skador på sikfångst i nätfiske är väldigt svåra att bevisa. Man ser det i form av att man inte får fisk, helt enkelt.

Skarven påverkar också tillväxten av fisk, speciellt för abborre.

Läs mer