Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya domar i Patrias mutskandal

Från 2014
Uppdaterad 30.01.2014 09:27.
Bild: Bild: Yle

Åtalen mot finska försvarsmaterielkoncernen Patrias tidigare högsta ledning gäller grova mutbrott. Domarna hittills har gällt mottagarsidan i den internationella korruptionshärvan.

Den 1 september 2008 rapporterade YLE-programmet MOT att Patria hade betalat 21 miljoner euro i mutor för att säkra en stor pansarfordonsaffär i Slovenien. Enligt MOT gick pengarna via konsulter till slovenska tjänstemän, och till premiärminister Janez Jansa.

Avslöjandet bidrog till att Jansas parti SDS förlorade valet några veckor senare.

I fjol somras dömde en slovensk domstol Jansa till två års fängelse för tagande av muta. Två andra personer dömdes likaså till fängelsestraff för mutbrott.

Jansa vidhåller att han är offer för en politisk konspiration och har överklagat domen.

Domen som faller i Tavastehus i dag gäller flera personer i Patrias tidigare ledning - bland dem ex-koncernchefen Jorma Wiitakorpi och Patria Vehicles ex-VD Heikki Hulkkonen.

Åklagaren kräver att fyra av de åtalade cheferna döms till minst två års fängelse för grovt givande av muta. Dessutom krävs statsbolaget på en halv miljon euro i samfundsböter.

Ett annat mutåtal som gäller Patrias affärer i Kroatien behandlas i en separat process. På grund av ett plötsligt dödsfall i domarkåren kunde rättegångarna inte förenas.

Egentliga Tavastlands tingsrätt ger sin dom gällande Patrias affärer i Slovenien klockan 10 på torsdag.