Hårtork okej för frusna rör - ibland
Helge Nystedt på företaget LVI Nystedt i Lovisa hör till dem som fått mer jobb på sistone.
- För vår del började problemen med den starka köldknäppen som kom in. Vi har ju egentligen haft en ganska varm vinter. Kölden har ju inte varit extrem, men dryga tjugo minusgrader har nog orsakat en massa spring för oss.
Det typiska fallet är vattenledningar som inte är nedgrävda i marken som man kunde förvänta sig, utan inne i byggkonstruktioner som varit sårbara. Golv, väggar och till och med i diskbordsskåp kan kölden komma in på ett oväntat sätt.
Samma problem år efter år
Helge Nystedt är förundrad över att det finns invånare som får problem med frusna rör år efter år men inte åtgärdar det. Han rekommenderar att man till exempel installerar värmeelement eller bilvärmare nära sårbara platser eller öppnar dörren till det köksskåp som tenderar att frysa.
- Det viktiga är i varje fall att åtgärda vattenledningarna så de inte går inne i sårbara konstruktioner utan på ytan. Alternativt kan man förse dem med så kallad följvärme.
Hårtork och dammsugare okej - ibland
Oftast ringer folk experter genast istället för att försöka tina rören själv, konstaterar Nystedt.
- Det är så svårt för en lekman att komma åt rören fast man hur försöker, så det är all idé att ringa yrkesfolk med det samma och be om hjälp.
Hur ser en yrkesmänniska på hemgjorda knep för rören, till exempel hårtork?
- Nå, nog finns det ju många små knep som man kan göra på egen hand. Men säg vattenrör som är dragna inne i golvet med skyddsledningar runt omkring kan man med dammsugare suga in varmluft. Om det är en ytlig förfrysning kan man förstås med stor försiktighet använda hårtork på. Det är ändå ganska få fall som går att lösa så här.
De senaste dagarna har varit lättare för Nystedts företag. Den hårdaste köldknäppen fick telefonlinjerna att gå heta då alla behövde hjälp samtidigt. Enligt Nystedt har inte heller bristen på snö orsakat problem så här långt, trots att kölden går ner i jorden.