Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Patrias ledning friades i tingsrätten

Uppdaterad 30.01.2014 20:42.
Programmet är inte längre tillgängligt

Patrias före detta ledning döms inte i muthärvan kring försäljningen av pansarfordon till Slovenien. Det här beslöt tingsrätten i Tavastehus i dag.

Enligt tingsrätten finns det inte tillräckligt med bevis för att de åtalade skulle ha givit eller tagit emot mutor på ett medvetet sätt, vilket förutsätts för att fallet skulle kunna anses uppfylla de brottskännetecken som lagen kräver.

Flera personer i Patrias tidigare ledning var åtalade - bland dem ex-koncernchefen Jorma Wiitakorpi och Patria Vehicles förra vd Heikki Hulkkonen.

Åklagaren krävde att fyra av de åtalade cheferna döms till minst två års fängelse för grovt givande av muta. Dessutom krävdes statsbolaget på en halv miljon euro i samfundsböter.

Tingsrätten anser ändå att det på sannolika skäl fortfarande finns misstankar.

Finska staten dömdes att betala över en miljon euro i ersättning åt de friade, för rättegångsutgifter.

Den 1 september 2008 rapporterade Yle-programmet MOT att Patria hade betalat 21 miljoner euro i mutor för att säkra en stor pansarfordonsaffär i Slovenien. Enligt MOT gick pengarna via konsulter till slovenska tjänstemän, och till premiärminister Janez Jansa.

Avslöjandet bidrog till att Jansas parti SDS förlorade valet några veckor senare.

I fjol somras dömde en slovensk domstol Jansa till två års fängelse för tagande av muta. Två andra personer dömdes likaså till fängelsestraff för mutbrott.

Jansa vidhåller att han är offer för en politisk konspiration och har överklagat domen.

Läs också: Slovenien ifrågasätter Patriabeslut