Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svenskfinlands största profetissa

Från 2014
Uppdaterad 30.01.2014 12:24.
Bild: Yle/Nina Bergman

Teologiedoktorn, tidigare ministern och biskopen Gustav Björkstrand begav sig tidigt ut på en resa i Maria Åkerbloms värld ur ett forskningsperspektiv. En resa som har varat hela livet och som t.o.m. har inneburit hot och obehagligheter från rörelsens anhängare och efterlevande till dem.

Vad får alldeles vanliga människor att lämna allt för att följa en profet eller profetissa och att sedan i trons namn utföra t.o.m. mord och annat kriminellt och moraliskt förkastligt? Vad fick folk i tiden att följa den skandalösa och skrupellösa Maria Åkerblom som fastän det snart är 100 år sen hon inledde sin verksamhet i Snappertuna fortsätter att fascinera generation efter generation?

Det kan vara svårt att förstå idag när man ser fotografier av den äldre Maria Åkerblom, som inte såg riktigt snäll ut. Och när man läser den förfärliga redogörelsen över hennes verksamhet i boken som skrevs av hennes sekreterare Ulla Lindqvist är bilden av en ljuv oskuldsfull profetissa ganska fjärran.

Den bilden framträder i alla fall i Gustav Björkstrands bok om Maria Åkerblom. Bilden av den unga oskuldsfulla flickan från fattiga förhållanden som gjorde ett så outplånligt och starkt intryck på nästan vem som helst som fick vara med om hennes dvalapredikningar isynnerhet från 1917 och en bit in på 20 talet.

Det var inte bara dvalapredikningarna som gjorde intryck. Det var hornorkester som spelade på överfulla tillställningar dit Maria Åkerblom själv kom ridande på en vit häst, med utslaget ljust hår och i vit klänning. Hon talade i timmar och trollband publiken fullständigt för att sedan igen rida iväg på sin vita häst…
Titta på en dokumentärfilm om Åkerblomrörelsen på Yle Arkivet!