Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Goda möjligheter att få nya jobb för uppsagda på Wärtsilä

Från 2014
Kaj Suomela vid NTM-centralen i Österbotten.
Bild: Yle/ Malin Hulkki.

Trots att uppsägningarna på Wärtsilä drabbar Vasa och Österbotten har andra regioner i Finland haft det betydligt värre. Det konstaterar Kaj Suomela som är överdirektör på Österbottens NTM-central. Han hoppas också att hotet om att säga upp 200 personer i Finland inte behöver förverkligas i sin helhet.

- Kanske konjunkturerna svänger till det bättre och man behöver folk igen, säger Suomela.

Kaj Suomela tror också att de som nu blir uppsagda på Wärtsilä har goda möjligheter att få nya jobb i regionen. Många av de anställda på Wärtsilä är välutbildade och har dessutom lång arbetserfarenhet.

- Eftersom vårt energiklusterområde är såpass stort finns det nog arbete, säger Suomela.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kaj Suomela tror inte att Wärtsiläs uppsägningar behöver bli så dramatiska - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För energiföretagen i vasaregionen är marknaden ute i världen och där är läget positivare. Energibehovet växer hela tiden. I länder i Asien och Afrika finns det tillexempel länder där elkonsumtionen växer med upp till 10 procent per år.

- Det finns en marknad och en framtid för våra energiföretag, säger Suomela.

Lusten att investera dämpas

Trots att uppsägningarna på Wärtsilä kanske inte på lång sikt behöver ha så dramatiska konsekvenser för regionen påverkar de ändå inställningen hos människor. Till exempel lusten att investera blir sannolikt mindre.

- Man blir kanske försiktigare då man hör sådana här nyheter och konsumerar kanske inte på det sättet som man kanske kunde göra annars, säger Suomela.

Trots lågkonjunkturen har man i Österbotten klarat sig länge bra jämfört med andra regioner i Finland. Österbotten lever i en annan rytm än det övriga landet och nu verkar det som lågkonjunkturens konsekvenser småningom börjar nå också Österbotten. Här finns globala företag som anpassar sig efter den efterfrågan som finns.

- Det finns ändå tecken på att det börjar svänga, så jag hoppas att det börjar se bättre ut redan i slutet av det här året. I vår är det säkert ännu trögt, säger Suomela.