Sittandet hotar vår hälsa
Att inte ständigt sitta är en av vår tids stora utmaningar. Men det är inte barnens fel att de rör på sig för litet, säger gymnastiklärare.
Finländska vuxna är orörliga nästan 80 procent av sin vakna tid
Monica Miiluvaara är företagsfysioterapeut och hennes kunder är arbetstagarna vid Helsingfors stad. Hon säger att hennes kunder allt oftare har problem med stöd- och rörelseorganen. Problemet är för det mesta att vi sitter alldeles för mycket och för långa stunder.
– Vår kropp är inte gjord för att sitta. Vår ryggrad borde vara i gång hela tiden för bra blodcirkulation och ämnesomsättning.

Finländska vuxna är orörliga nästan 80 procent av sin vakna tid, mestadels sittande. Problem med för mycket sittandet är inget som bara drabbar den vuxna befolkningen.
Mika Gissler är forskningsprofessor på Institutet för hälsa och välfärd, THL. Han jobbar mycket med statistik över vår hälsa och visar en undersökning som THL gör vartannat år bland ungdomar som är 14 till 17 år. Var fjärde ungdom sitter vid en skärm av något slag, fyra timmar eller mer varje dag.
Det här är en fördubbling jämfört med i början av nittiotalet.
– Den här förändringen skulle inte vara så farlig om man skulle kompensera med att motionera mera. Men det har inte hänt, säger Mika Gissler.
Ulf Friman har varit gymnastiklärare i högstadiet och gymnasiet i Vörå sedan år 1979. Under årens lopp har han märkt att övervikten ökat bland allt fler ungdomar.

Radar: Sitter vi ihjäl oss?
– Även om det inte handlar om någon stor övervikt, så har antalet överviktiga blivit fler. Och visst ser man i uthålligheten att många unga inte rör tillräckligt mycket på sig.
Friman poängterar att det aldrig är barnens fel att de rör för lite på sig.
– Det är oerhört viktigt vilka signaler vi som föräldrar ger åt våra barn. Förutom att föräldrar kan motionera tillsammans med sina barn, kan de vara goda förebilder genom att motionera regelbundet. Dessutom tycker jag att föräldrar ska begränsa datoranvändningen och visa på alternativ.
Se också: