Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det kommer ändå att gå på tok

Från 2014
Uppdaterad 18.08.2014 10:55.
Marianne Nyman.
Bild: Yle / Jyrki Valkama

Man ska inte tro det är lätt att hålla på med tävlingsidrott i Finland. Och man ska inte tro att uppmuntran och beröm på något sätt hör till – tvärtom, det är felen, misstagen och bristerna som uppmärksammas, till och med då det går bra. Eller?

Bara tre gånger tidigare har ett finländskt juniorlandslag i fotboll kvalificerat sig till VM. Ändå har de 1994 födda flickornas landslag och dess tränare fått utstå en hel del spott och spe på det webbforum som sedan 2006 samlat diskussionerna om dam- och flickfotboll i Finland, naisfutis.net.

Jag säger inte att felet ligger hos naisfutis.net, tvärtom, det är fint att det finns ett eget diskussionsforum för damfotbollen, och övertramp av den typ man kan stöta på i andra diskussionsspalter förekommer nästan aldrig. Men varför måste tonen vara så negativ, då folk som själva tycks vara eller har varit mycket engagerade i just flickfotboll, tar till orda?

Landslagsverksamheten för flickor födda 1994 startade hösten 2009, och sedan dess har man också kunnat diskutera årskullens förehavanden i en egen tråd. Idag, drygt tre år senare, är diskussionen redan 63 sidor lång, och till största delen är den negativ.

Till en början handlade kommentarerna mest om att fel spelare hade kallats till landslagslägren. Än hade spelare från Tammerfors förbigåtts, än hade ingen utanför Ring III haft en chans.

De spelare som fick spela var oftast urusla. Dålig bollbehandling, dåliga passningar, ingen spelförståelse. Tränarna tvingade spelarna att spela på fel positioner, taktiken var totalt misslyckad och förbundets utvecklingsprogram och planer var fel, fel, fel.

De första landskamperna gick mot Wales i oktober 2009. Finland vann båda, men det verkar inte ha räknats. I juli 2010 spelades öppna NM, där laget förlorade sin första match mot Island:

"Första matchen och genast förlust för denhär så kallade ”toppårskullen”. Hade någon väntat sig något annat?"

Hade någon väntat sig något annat än en förlust?

Samma höst vinner Finland över Ryssland i en vänskaspmatch:

"Ryssland var rent ut sagt dåligt idag. Ingen spelidé, målvakten högst på disktriktsserienivå. Finland hade en oförskämd tur och fick ett par mål från fasta situationer".

Spelets nivå - urusel

"Finlands nivå – urusel. Massor med felpassningar, ogenomtänkta flipperbollar, panik, sparkar förbi bollen, you name it".

Ibland hade en eller annan forumist faktiskt sett laget spela en match. Ibland kom någon till och med med beröm. Men en stund senare undrade någon annan om de faktiskt sett samma match?

Landslaget har dock en supporter:

"Jag har tidigare berömt denhär årskullens starka engagemang och kärlek till grenen. Den kommer fram i det hårda arbete som dehär unga kvinnorna lägger ner på fotbollen. Men som belöning har de oftast bara fått skäll och till och med personlig kritik här på forumet."

Det första stora målet för 94:orna var att gå till U17-EM, men det lyckades inte:

"Det kommer att gå som för alla tidigare årskullar. Om fem år spelar bara 10 % av dehär landslagsspelarna längre elitfotboll, några få hobbyspelar och resten håller på med något helt annat".

Våren 2011 summerar den trogna supportern ett och ett halvt års diskussion på nätet:

"Nästan alla kommentarer har varit negativa. Fel spelare har valts till laget, spelarna är dåliga, det oavgjorda resultatet mot Norge var oförtjänt, segern över Serbien kom på tur, 90 % av spelarna har bristande motivation och kommer att sluta inom fem år, träningsledningen använder fel taktik. Aj, detta mollstämda finländska folk! Själv ser jag en grupp bestående av flertalet skickliga, högt motiverade spelare, 16-åriga flickor som inom fem år kommer att ha en viktig roll i finländsk damfotboll."

I augusti 2012 vinner Finland över Ryssland i en vänskapsmatch med 8-0, och det är förvånansvärt tyst på forumet:

"Nu sitter väl folk och funderar på vad som gick fel och hur man kunde få denhär segern att se ut och kännas som en förlust. Det är väl svårt att säga något alls då man inte kan inleda meningen med ”Vad var det jag sa!” Men hej, det kan ju bli förlust redan i nästa match!"

Och det blir förlust mot Belgien bara ett par veckor senare:

Man kan nog säga att laget har gått bakåt

"På basen av det jag sett, kan man nog säga att laget gått bakåt. En och annan spelare skulle må bra av lite träning.
- De avgörande passningarna är genomgående taskiga
- Första tillslagen studsar fem meter
- Bollen förs rakt på motståndaren"

I oktober 2012 har kvalet till U19-EM i Wales kommit igång. Finland vinner sina matcher mot Bulgarien (6-0) och Estland (11-0), och så väntar Spanien:

"Spanien är förstås solklar förhandsfavorit. En poäng skulle vara en stor överraskning. Jag gissar att Finland förlorar 0-4".

"Fulltid och 2-1 till Finland! Grattis till laget, forumets pessimism visade sig sakna grund – eller?"

"Absolutely Fabulous!!"

"Grattis till flickorna! Jag har alltid trott av det finns potential i 94:ornas årskull."

Då det fortsatta kvalet kör igång i april 2013 har kommentarerna faktiskt antagit en annan ton:

"Det här landslaget kunde säkert spela med offensiva ytterbackar. Intressant. Spelar Hälinen ytterback i sitt klubblag numera? Spelar Iskanius som mittback? Öling såg jag för en tid sen, hon spelade bra på sin plats i mitten."

Då Finland vann över Portugal 2-1:

"För en gångs skull kunde laget göra de mål som behövdes, fast motståndaren dominerade matchen. Man måste lyfta på hatten åt att de kunde stiga ur underläge till seger!"

I augusti 2013 spelade 94:orna U19-EM i Wales. Oavgjort mot Tyskland i den sista gruppspelsmatchen förde laget till EM-semifinal och VM-slutspel:

"Finland gör mål med en grym procent! Ett skott mot mål i hela matchen och det gick in! Samtidigt gjorde tyskarna ett mål på sju skott."

"Vilken fantastisk uppvisning av laget igen en gång. Men så har jag alltid trott på flickorna."

Men då glädjen över EM-framgången lagt sig är det dags igen:

VM i Kanada kommer att bli en turistresa

"Tyvärr tror jag att VM i Kanada kommer att bli en turistresa, oberoende av förberedelserna. Tack och lov lär Kanada vara ett trevligt land, men resultatet kommer sannolikt att vara det samma som i det senaste VM-äventyret i Ryssland 2006."

Varför all denna negativism längs vägen, undrar jag? Varför inte låta spelarna utvecklas i lugn och ro? Om de har den viktigaste talangen av alla, förmågan att träna målmedvetet i många år, kommer de att gå långt, var så säkra.

Då jag hade tillfälle att tillbringa en dag på U20-lagets läger i januari, kunde jag inte låta bli att imponeras av spelarnas förmåga att föra fram och diskutera både sina styrkor och sina svagheter. Tillsammans med tränarteamet fann de metoderna för hur de kan utvecklas och bli ännu bättre inför mötena mot världens topplag. Och jag är säker på att var och en av de påtänkta spelarna kommer att göra sitt allra yttersta för att vara i form och redo att kämpa om segern i varje enskild match borta i Kanada i augusti.

PS. Hela sju av tjejerna i U20-landslaget är kallade till damlandslagets vänskapsmatch mot Skottland i mitten av februari (inför VM-kvalet som fortsätter i början av april).
Så helt odugliga är de kanske inte – eller?

Mer om ämnet på Yle Arenan