Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kina ruckar på ettbarnspolitiken

Från 2014
Uppdaterad 30.01.2014 14:13.
Bild: Yle/Filippa Sundlin

År 1979 infördes ettbarnspolitik i Kina. Det betyder att varje enskilt par bl.a. tvingats begära tillstånd för att få föda, de har enbart tillåtits föda ett barn (med undantag av några regioner och om det första barnet är en flicka eller sjukt). Varje oauktoriserad graviditet har lett till starka påtryckningar att göra abort, och en eventuell oauktoriserad födsel har oftast resulterat i dryga böter för föräldrarna. I vissa fall har även tvångsaborter genomförts.

I Nykarleby bor Mathias och Li Nylund tillsammans med sina två söner. Li som är född och uppvuxen i Kina säger att hon aldrig har tänkt eller drömt om att hon skulle ha mer än ett barn. För henne var det självklart att alla familjer består av mamma, pappa och ett barn. Om man trotsar lagen och skaffar ett andra barn så får man dryga böter berättar hon, man kan få sparken från sitt jobb och böterna kan röra sig om flera årslöner.

Som ett resultat av det begränsade barnafödandet är medelåldern på Kinas befolkning är hög och man inser att man måste göra något för att få fason på befolkningspyramiden. Därför har man nu luckrat upp den stränga ettbarnspolitiken och par där ena föräldern är ensambarn ska tillåtas att ha två barn.

Det är dock långt ifrån alla kineser som drömmer om att ha flera barn, många kan inte tänka sig att ha mer än ett barn. Många unga par i städerna tycker att det är för mycket arbete med två barn, dessutom inverkar det på kvinnans möjlighet att göra karriär och det är också en ekonomisk fråga eftersom det dyrt att ha barn. Familjen Nylund har alltså två barn och eftersom barnen är finländska medborgare så får dom ha hur många barn dom vill utan att den kinesiska staten lägger sig i.

- Men jag tror ändå att vi nöjer oss med två, säger Li och skrattar.

Mer om ämnet på Yle Arenan