Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rosenfink gör musik på eget vis

Från 2014
Bild: Yle/ Erica Vasama

Intresset för musiken i södra Finlands svenskbygder var det som förde Juulia Salonen, Jorma Romppanen och Pauliina Pajala samman. Folkmusikorkestern Rosenfink värnar om gamla melodier och historier genom att göra dem till sina egna.

Juulia Salonen besökte God morgon Östnyland på torsdag morgon för att berätta om hur det egentligen går till.

- Vi har fått tillgång till inspelningar bland annat i Svenska litteratursällskapets och Folkmusikinstitutets arkiv. När jag hittar något brukar jag skriva ner text och noter för att lära mig den.

Salonen berättar att en låt förändras då man sjunger den en tid, den blir på ett sätt en egen version, delvis ens egen låt. Det var viktigt för Rosenfink att verkligen höra originalinspelningen för att greppa hur sången har sjungits och spelats. Det ger mycket mer än bara noter och text.

Tradition, men i egen version

Trots att vi lever på 2000-talet är Rosenfink en traditionell folkmusikorkester.

- Vi gör våra egna versioner, så på det sättet försöker vi vara fria i våra tolkningar. Men man känner nog starkt igen oss som folkmusik. Det låter inte som rock eller pop, förklarar Juulia Salonen.

Vad har då folkmusik som inte finns nån annanstans?

- Det är svårt att förklara kort. Som kultur har den på något vis en samhörighet som inte finns i andra musikgrenar. Folkdansen, att spela tillsammans – det är social musik.

Den svenska sidan i livet

Salonen är tvåspråkig och har som hon förklarar det, ”en finsk och en svensk sida i livet”.

- Det här är min finlandssvenska sida som vill komma fram i sådan här form.

Och namnet på orkestern då? Det är resultatet av en lång process som involverade bläddrande i naturböcker. Alla namn på slutrakan hade ett kraftingivande R. Och så blev det Rosenfink.

Rosenfink uppträder i Lappträsk den 9 mars och i Konstfabriken i Borgå den 13 april.

Rosenfink på MySpace
Rosenfink på Kansanmusiikki.fi