Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjallis Harkimo: "Jag kan inte göra under"

Från 2014
Uppdaterad 04.02.2014 09:30.
Programmet är inte längre tillgängligt

Hjallis Harkimo är sur över att man i offentligheten så ofta beskyller honom för de misslyckade hotellprojekten i Hangö . ”Man kan inte sätta all skuld på en människa, det är ett tiomiljoners projekt” påpekar Harkimo.

Så här har det gått till:

  • Hotellplaner lades fram redan på 1990-talet då direktör Karl-Erik Lindqvist – presenterade sin hotellvision för Fabriksudden. Det skulle bli en simhall, ett hotell och ett helt stort serviceområde för att locka turister till Hangö.
  • 2001 dök företaget Via group upp. De ville förverkliga ett kongress och- badhotell – projektet föll.
  • 2005 hette byggherren Proproperty – och de fick ett avtal enligt vilket de får bygga bostadshus på stadens mest attraktiva tomt – Grandtomten – om de även bygger ett hotell och en simhall- projektet föll.
  • 2009 dök företagare Harry Harkimo upp - gav bud på tre av stadens finaste tomter, den omstridda Grandtomten, Fabriksudden och Drottningberg och nu skulle det bli hotell och simbassäng och bostäder .
  • 3.11.2011 förflyttas hela projektet och avtalet på Quattrogruppen – avtalen justeras. Quattro söker konkurs 1 november 2013 - projektet förföll.

Varför skulle man bygga hotell då det redan fanns ett?

Harkimo kritiserar kommunens beslutsfattare som kopplade ihop bostadsbyggandet med hotell och simhall. Varför skall man bygga hotell när det redan byggdes ett, undrar Harkimo.

Hela den där businessen, svårigheten att få ekvationen att gå ihop, är ett problem som säkert kvarstår ännu i dag, konstaterar Harkimo.

Han kom och tog fyrken!

Det påstås att han kom, tog vinsten och stack men, enligt honom själv lämnade han projektet på grund av gräl med chefen för Quattro. Byggföretaget Quattro ville starta hotellbyggandet trots oklarheter i finansieringen. Harkimo opponerade sig och lämnade projektet med buller och bång.

Harkimohusen

Harkimohuset eller Sverigebåtarna, som det kallas bland ortsborna, såldes till skyhögt pris. Harkimo sålde sina aktier till Quattro och lämnade Hangö.

Hotellspel i Hangö

Cirkusen kring byggandet av hotell i Hangö tar aldrig slut – nu söker man syndabockar för att allting som har misslyckats. Staden ville ha ett nytt hotell och lovade invånarna en simhall till priset av privata bostadshus på stadens vackraste strandtomter .

Stadens ultimatum var inskrivet i avtalet: rätten att bygga privata hus måste enligt avtalet inom en viss tid ge simhall och hotell. Om kraven inte uppfylls så betalar företaget böter. Tillsvidare har den här kopplingen bara gett höga hus vid stranden och en flaggstång på hotelltomten på Fabriksudden.

Eero Koli
Bildtext Eero Koli
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

En bubbla som sprack

En stor bubbla som sprack skulle jag säga, säger Eero Koli som sitter som centerns representant i styrelsen.

- Inte är det Hjallis som är dum utan beslutsfattarna som går med på sådant här, godkänner kontrakt som det inte finns några garantier för. Vi står nu här och slickar händerna och ser vad som händer, säger Eero Koli i stadsstyrelsen.

Vi tror inte

Barbro Wikberg
Bildtext Barbro Wikberg
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

- Jag vill nu bara se den politiker som stiger upp och säger att vi tror inte att ni har pengarna säger Barbro Wikberg som sitter som SFP:s representant i styrelsen men hon önskar att kanske det nu en gång för alla skall bli av nånting på fabriksudden i Hangö, nu då den sjätte företagaren tar i projektet nu på våren 2014.

Följande aktör är Hotell Rregattas ägare och aktörer

Det skall det bli ett spa och en utbyggnad av ägarnas tidigare hotell Regatta och fritidsbostäder. Byggrätten omfattar 20 000 kvadratmeter.

Spotlight tisdag 4.2.2014 kl: 20:00

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln