Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbolänningar urförbannade på mobilskuggan

Från 2014
Uppdaterad 04.02.2014 08:29.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Det visar sig att mobilskuggor är vanligt förekommande i Åboland. På en del områden är mobilskuggan så överhängande att inte ens nödsamtal når fram.

Det är svajande telefonsignaler som hörs då Yle Åboland ringer till Björn Lindström på Jurmo. Några knaster senare hörs ändå att någon har svarat men det är ofullständiga, hackiga och obegripliga ord som uttalas. Sedan blir hörbarheten betydligt bättre och Lindström förklarar att det är hopplöst att använda mobiltelefon på Jurmo.

– Läget är mycket allvarligt här på Jurmo. Helst vill man använda fast telefon men det är fruktansvärt dyrt. Alternativet är mobiltelefon men det funkar väldigt dåligt.

Lindström säger att den dåliga täckningen har medfört att det är svårt att nå nödcentralen. Samtalet går fram men bryts efter en stund. En del på Jurmo har byggt egna antenner med förstärkare för att det överhuvudtaget ska gå att använda mobiltelefon.

Björn Lindström anser att situationen på Jurmo känns osäker. Under sommarmånaderna händer det att Jurmobor får rycka ut till sommargäster som har hamnat i nöd eftersom sommargästerna inte kan ringa till nödcentralen.

– Vi är urförbannade över hur det är. Något måste göras snart, säger Lindström.

Trådtelefonen är tillförlitligast

Kim Strandell i Nivelax i Kimitoön vet också hur det är att bo i mobilskugga. Stundvis fungerar det bra med mobiltelefon, men vill man vara alldeles säker på att andra hör vad man säger så använder vi trådtelefonhttp://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/31/mobiltackningen-blir-b, säger Strandell.

– Vi får glömma tanken på att använda mobilt bredband. Det kommer aldrig att fungera på grund av mobilskugga. Vi har vårt företag i närheten av hemmet och där får man stå ute på trappan om man ska prata i mobiltelefon.

Strandell beskriver läget som enormt retande eftersom det inte går att förlita sig på att det går att använda mobiltelefonen hemma.

Efterlyser engagemang från mobiloperatörer

På Berghamn i Nagu är Kenneth Jansson upprörd över att inget görs. Han oroar sig för hur man ska gå till väga vid en olycka om det inte går att ringa till nödcentralen. Jansson har varit i kontakt med mobiloperatörer som har lovat tillsätta en expert för att utreda läget på Berghamn.

Men det är länge sedan det utlovades och inget har hänt. Jansson forsätter ändå att vädja till operatörerna.

– Jag önskar att någon från de stora bolagen ska komma ut hit och rekognoscera hur det egentligen ligger till.

Läs också:
Problemområden i Svenskfinland
Mobiltäckningen ska bli bättre lovar operatörerna

(Björns namn är nu korrekt. Han hette felaktigt Bengt i en tidigare version av artikeln.)