Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Tryggare kan ingen vara...?

Från 2014
Uppdaterad 07.04.2014 11:55.

Svenska Lexbase har skapat ett system som gör att svenskarna kan kolla upp om det finns personer som är dömda för brott i grannskapet. Allt för att skapa trygghet. Men frågan är om inte effekten blir exakt den motsatta.

Lexbase.se ligger tillfälligt nere på grund av säkerhetsproblem men har hur som helst varit veckans samtalsämne i grannlandet. Genom att kombinera offentliga domar med googlemaps smidiga karttjänster kan vem som helst kolla upp var de där skurkarna bor.

Jeanette Björklund, Magnus Londen
Bildtext Jeanette Bjökqvist och Magnus Londén.
Bild: YLE/Seppo Sarkkinen

I Finland är exakt samma tjänst inte möjlig men fenomenet väcker ändå många frågor också här – för det ligger i tiden. I en värld som upplevs som otrygg finns det alltid aktörer som vill slå mynt av det.

Redan efter några dagar visade det sig att folk som fått sina domar omvända i högra instans ändå fanns utprickade på kartorna, ett hus kunde ha en varningsflagga trots att den dömda inte längre bodde där, folk som avtjänat sina straff eller betalat böterna fanns också där o.s.v.a

Kort sagt är lexbase.se enligt mig en klar inkörsport in i ett lynchsamhälle byggt på misstänksamhet och ständig fruktan. Den där grannen, den där ”konstiga", han kan ju vara en brottsling! Visk-visk. Tjänsten lanseras som trygghet men är i verkligheten början på en spiral av rädsla och förtal.

Det kan inte heller anses vara ett stort nordiskt samhällsproblem att det finns folk som har begått mindre brott, och sonat sina brott , som bor bland goda hederliga medborgare. Varför då lösa ett problem som inte är ett riktigt problem?

Riktig kriminalitet löser vi garanterat inte på det här sättet, för i så fall borde USA redan vara ett samhälle utan kriminalitet – där har dylika system funnits redan länge.

Men vad tycker du? Svara på Eftersnacks enkät, och så spinner vi vidare på temat i fredagens Eftersnack. Radio Vega, fredag 31.1 kl. 15.03.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Mer om ämnet på Yle Arenan