Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sydösterbotten får egen matring

Från 2014
Uppdaterad 31.01.2014 05:58.
Borgå torg
Bild: Yle/Sune Bergström

Snart har även Sydösterbottningarna en egen matring, där konsumenterna kan köpa direkt av dem som producerar maten. Liknande matringar, eller REKO-ringar, finns i Vasa och Jakobstadsregionen och nu söker Sydösterbotten en egen modell.

Åsa Blomstedt i potatisprojektet, som startade i höstas, ska nu börja pejla intresset för detta både bland konsumetner och producenter.

Åsa Blomstedt
Bildtext Åsa Blomstedt
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Det första steget tas på lördag i miniseminariet Mat utan konstigheter i Kristinestad på lördag.

Matring har startats i Sydösterbotten

Programmet är inte längre tillgängligt

- Vill man ha ekologiska produkter till exempel. Är man intresserad av närodlat. Man vet att man har en favoritbonde någonstans i nejden som man kanske vill understöda. Man tycker att man vill slippa de här mellanhänderna och få mat som inte först har tagit en vända via Helsingfors och sedan kommer till närbutiken, utan man får den direkt från odlaren eller producenten.

Får inblick i kundens önskemål

Nyttan för producenten är minst lika stor som för konsumenten av en direkt kontakt.

- Det är också fråga om en direkt kontakt med konsumenterna, att man vet vad kunderna vill ha. Vad behöver man här i nejden? Kanske man också får ett bättre pris än vad man får när man säljer till stora uppköpare.

På lördagens miniseminarium får både intresserade konsumenter och producenter höra hur man gjort på annat håll. Då ska man också pejla intresset i regionen.

- Finns det både producenter och konsumenter som är intresserade av att göra upp de här avtalen och nästa steg är att göra dem. VI får en lista på producenter och konsumenter och nästa gång vi träffas kommer vi överens om hur vi praktiskt går till väga för att få det att fungera.

Matringen startar i vår

Till våren tänker sig Blomstedt att Sydösterbottens matring ska starta upp. Marknadsföringen och beställningen kan till exempel göras via en sida på internet eller Facebook.

- Man har vissa fastslagna datum. Producenterna meddelar vilka produkter de har och konsumenterna får gå in och göra sina beställningar och sedan levereras varorna efter beställning ett visst datum i månaden.

Rubrikerna på miniseminariet är förutom REKO-ringen även slowfood och dessutom ingår information om projektet för att utveckla potatisbranschen.