Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor del av äldre undernärda i Karleby

Från 2014
Uppdaterad 31.01.2014 21:20.
Äldre person äter.
Bildtext Äldre i Karleby får i sig för lite näring
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Ungefär 70 procent av de äldre på Karleby stads boenden tar tabletter för att få upp blodvärdena. Orsaken är att de har visat tecken på undernäring.

Åsikterna går isär i fråga om vad som ligger bakom näringsbristen. Maija Juola är chef för äldreomsorgen i Karleby. Hon tror att det är storköken och halvfabrikaten som gör att näringen försvinner ur maten.

Maija Juola
Bildtext Maija Juola
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Maten värms upp och kyls ner om och om igen. Då minskar näringsämnena, säger Juola.

Programmet är inte längre tillgängligt

Hon skulle vilja testa att ha ett litet, eget kök i något äldreboende. All mat skulle lagas på plats från början till slut.

Bildtext Virve Ojutkangas
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Idealet skulle vara ett litet kök med personal som lyssnar på vad åldringarna vill ha för mat, säger Juola.

Men blir inte det dyrt?

- Dyrt och dyrt. Det är också dyrt att mata de äldre med näringstabletter. I våra efterforskningar har det tydligt framkommit att en del tycker att maten smakar riktigt illa, säger Juola.

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Undernäring bland åldringar i Karleby - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Trodde inte det var sant"

Det var överläkare Virve Ojutkangas som började misstänka att många åldringar hade brist på näringsämnen. Och sommaren 2012 visade provresultaten att mellan 70 och 80 procent av de äldre på stadens boenden hade för låga värden B12-vitamin och folsyra.

Äldre personer kan ha problem som gör att de inte vill äta eller att deras kropp inte tar upp näringen.

- Men brist på folsyra och B12-vitamin brukar förekomma hos max tio procent, inte hos 70-80 procent, säger Maija Juola.

Ojutkangas vände blicken mot de äldres kost. Själv testade hon också maten, och det var ingen succé.

- Jag trodde inte det var sant. Potatis som såg helt konstig ut, sås som var grå. Till efterrätt kräm som var mest vatten, säger Ojutkangas.

Hon har en vision om att varje boende skulle ha eget grönsaksland.

- De kunde odla egna grönsaker som hobby.

Dålig aptit

Kostchef Britt Granbacka säger att maten innehåller tillräckligt med näring. Enligt henne är problemet att åldringarna inte äter tillräckligt av maten.

- Vi har egentligen inte så mycket halvfabrikat. Leverlåda, fiskfärs och fiskbiffar, köttbullar och köttfärsbiffar är det enda som är färdigmat. Övrigt lagar vi från början.

Granbacka berättar att staden har dataprogram som räknar näringsvärdet i varje recept.

På landet äter man bättre?

Åldringarna på de mindre enheterna i Kelviå, Ullava och Lochteå uppvisar inte samma näringsbrist. Köken där är mindre, men råvarorna är desamma. Britt Granbacka drar slutsatsen att kanske de äldre där äter bättre än i stadens större enheter.

- Jag vill åka ut och se hur det går till på matpausen på åldringshemmen. Hinner personalen truga i dem tillräckligt eller hur går det till?

Trots att det har gått 1,5 år sen bristen upptäcktes medicineras ungefär 70 procent av åldringarna på stadens boenden för bristen på folsyra och B12-vitamin.

- Vi vågar vi inte sluta med medicineringen. Ifjol togs inga heltäckande blodprov på åldringarna för det kostade ju för mycket, säger Ojutkangas.

Enligt henne ska nya prov tas i år, oavsett vad det kostar.

Ojutkangas säger att orsaken bakom bristen troligen är en kombination av flera faktorer. Åldringarna kanske inte äter tillräckligt, å andra sidan kanske maten inte håller måttet.

Läs om symptomen vid B12-vitaminbrist