Strängare regler för vätskor på flyg
Nya säkerhetsregler för vätskor i handbagage har trätt i kraft på flygfälten i Europa. Från och med i dag (31.1) ska all barnmat, flytande medicin och andra vätskor tillhörande specialkost i handbagaget analyseras vid säkerhetskontrollen.
Ny utrustning, som varje flygfält i EU bör ha, kan alltså analysera innehållet i vätskan för att se till att inga förbjudna ämnen förs med ombord på flyget.
Också taxfree-produkter köpta utanför EU kan nu tas genom säkerhetskontrollen när man mellanlandar i Europa.
- Apparaten analyserar beståndsdelarna i vätskan och varnar ifall vätskan innehåller förbjudna ämnen. Exakt vilka egenskaper den analyserar utifrån kan jag inte berätta. Inte ens de som utbildats till att använda apparaterna vet helt exakt hur de fungerar, säger Jari Amnell, säkerhetsexpert vid Finavia.
Apparaten, som är ungefär lika stor som en mikrovågsugn, finns i anslutning till säkerhetskontrollens röntgen, eller strax bakom den. Den är inte synlig för resenärer, och processen är så snabb och enkel att resenärer knappt kommer att märka av det, påpekar Amnell.
Förutom att ovannämnda vätskor körs genom analysen gäller samma begränsningar för vätskor som innan. Fortfarande får man inte ha med sig mer än 100 ml stora flaskor som alla ska rymmas i en återslutbar påse som rymmer högst en liter, i handbagaget. Ligger det en bortglömd handkräm som är mindre än 100 ml i botten på väskan kommer den också att analyseras, men exempelvis halvliters vattenflaskor får man fortfarande snällt lämna ifrån sig.
Ville Haapasaari, Helsingfors-Vanda flygfälts flygplatschef, tror ändå att det här är ett första steg till att så småningom slopa begränsningen på 100 ml.
- I det långa loppet är det EU:s mål att stegvis lätta på reglerna. Införandet av vätskeanalys kan man säga är ett testskede för att se hur det fungerar. Jag tror att nästa steg kan bli att godkänna klara vätskor i större flaskor, så att man faktiskt får med sig den där vattenflaskan genom säkerhetskontrollen.
Haapasalo intygar att de nya reglerna inte kommer att påverka den vanliga resenären nämnvärt. Alltid ska man vara i god tid på flygfältet när man ska flyga, säger Haapasaari, men just de första månaderna med de nya reglerna kan det ändå vara bra att ha i åtanke att köerna till säkerhetskontrollen kan vara längre och långsammare än normalt.