Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska rubeln rasar i rekordfart

Från 2014
Uppdaterad 31.01.2014 07:53.
Den ryska tvåhövdade örnen med Kreml i bakgrunden
Bild: Yle

Den ryska rubeln försvagas nu snabbt och valutan har inte varit lika svag sen finanskrisen 2008. Rubelns snabba fall har tagit många på sängen och bådar inte gott för den finländska exporten.

Igår slog den ryska rubeln ett nytt historiskt antirekord gentemot euron. När börsen stängde gav en euro hela 48 rubel. Så här svag har den ryska rubeln aldrig varit. Och fallet har kommit snabbt. Bara på en vecka har valutan tappat sju procent både mot dollarn och euron.

Men enligt myndigheterna är läget under kontroll och en större devalvering är inte att vänta.

- Rubeln upplever nu samma dynamik som i de flesta andra globala tillväxtmarknader, förklarade biträdande chefen på ryska centralbanken, Ksenija Judajeva i en intervju för radiostationen Moskvas Eko.

- Men vi ser redan tecken på en stabilisering, vi gör allt för att hålla inflationen i schack, och jag anser inte att det finns orsak att överdramatisera läget, fortsätter Ksenija Judajeva.

Den ryska centralbanken har fått kritik för att den inte agerar tillräckligt starkt. Istället har banken den senaste veckan styrt rubelns värde med lösa tyglar.

Centralbanken har inte reagerat på rubelns fall med att till exempel höja styrräntan, istället har den försökt bromsa nedgången med större valutaförsäljningar.

- Jag ser ingen dramatik i den här utvecklingen, kommenterade German Gref som basar för Rysslands största bank Sberbank. Och vi har ingen tendens där kunder flyttar över rubelkonton till utländsk valuta.

Många menar också att en svag rubel är precis vad den ryska ekonomin nu behöver. På det här sättet får staten in mer valuta för sina exportvaror, främst olja och gas.

Tillväxtmarknader som Ryssland har drabbats hårt av den amerikanska centralbankens beslut om att bromsa stödet till USA:s ekonomi. Globala investeringsfonder retirerar nu från länder som Ryssland för att koncentrera sina resurser på den amerikanska dollarn.

Dessutom har den ryska ekonomin tappat farten. Ifjol ökade BNP med blygsamma 1,4 procent. Investeringarna och industriproduktionen är redan inne i en stagnation.

För finländska företag är rubelns djupdykning ett problem. Exporten blir inte lika lönsam som förut. Många tvingas överväga att höja sina priser i ett läge där den lokala köpkraften är svag. Den ryska turisten får allt mindre för sin rubel och inhiberar lätt nästa shoppingresa till Finland.

Och turbulensen på den ryska marknaden verkar fortsätta. Många analytiker förutspår att rubeln inte kommer att återhämta sig de närmaste månaderna. Risken för att inflationen skenar iväg är reell, efterfrågan hotar att minska samtidigt som investeringsprogram stoppas.