Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Passionen för vodka dödar ryska män

Från 2014
Uppdaterad 31.01.2014 08:51.
Bild: Haldin Communication/ Joakim Haldin

En fjärdedel av de ryska männen dör före 55 års ålder. Jämfört med andra länder är det en mycket hög siffra. Enligt en färsk undersökning är den stora boven i dramat männens passion för vodka.

En grupp forskare följde med 151 000 ryska män i tio års tid och intervjuade dem om deras alkoholkonsumtion. Kring 8000 av männen som deltog i studien dog medan den pågick, och forskarna kunde slå fast att majoriteten av dem drack alldeles för mycket vodka.

Till de vanligaste dödsorsakerna bland storkonsumenterna hörde leversjukdomar, spritförgiftning, cancer, lunginflammation, alkoholrelaterat våld och självmord. Forskarna märkte att män som uppgav att de drack minst 1,5 liter vodka i veckan löpte 35 procents risk att dö innan de hann fylla 55.

Den beräknade livslängden för ryska män är 64 år. I medeltal dör 25 procent av de ryska männen innan de fyller 55, jämfört med sju procent av de brittiska männen och mindre än en procent av de amerikanska männen. I medeltal dricker en vuxen ryss 20 liter vodka i året, medan en britt dricker kring tre liter.

Vodkakulturen dödar

I internationella jämförelser är finska och polska män också kända för att konsumera mycket alkohol. Enligt forskarna löper de ändå betydligt mindre risk att dö i förtid på grund av sin alkoholkonsumtion jämfört med de ryska männen.

En av de största orsakerna till det är att de ryska männen dricker så mycket vodka, ofta under längre perioder i sträck. De konsumerar också ofta dålig hemlagad vodka eller sådan typ av vodka som inte är avsedd för att drickas, till exempel antiseptiska medel och parfymer.

Enligt forskarna är den överdrivna dryckeskulturen djupt rotad i det ryska samhället. De kunde också slå fast att dödssiffrorna har varierat stort under åren beroende på levnadsstandarden och spritrestriktionerna i Ryssland.

Under Michail Gorbatjovs alkoholrestriktioner på 1980-talet föll spritkonsumtionen och dödsfallen före 50-årsåldern med omkring 25 procent. När kommunismen kollapsade i början av 1990-talet steg drickandet och dödssiffrorna dramatiskt.

Undersökningen publicerades i den medicinska tidskriften Lancet. Forskningen utfördes av en grupp brittiska forskare vid Oxford-universitetet i samarbete med bland annat Världshälsoorganisationen WHO.