Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Medaljmaskinen visar Finlands OS-framgångar under 90 år

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Bild: Yle (färgfoton), Wikipedia Commons (svartvita foton, public domain förutom uppe t.h. Kroon Ron Anefo CC BY-SA 3.0) / bildkollage: Johan Lindström

Hur bra koll har du på Finlands medaljer i vinter-OS? Yles medaljmaskin låter dig botanisera bland 160 medaljer och visar samband du inte kommit att tänka på tidigare.

Vem är Finlands yngsta medaljör i vinter-OS? Och vem är äldst? Hur många silver har vi fått genom tiderna? I vilken sport har damer och herrar vunnit lika många guld? Vilka år har vi kammat hem flest medaljer?

Yles medaljmaskin besvarar dessa frågor och många fler. Tryck på knapparna för att sortera och filtrera medaljskörden. För muspekaren eller fingret över medaljerna för att läsa mer.

Så här använder du medaljmaskinen:

  1. Välj hur du vill sortera medaljerna med knapparna i den översta raden.
  2. Filtrera medaljerna så att bara vissa medaljer syns. Det gör du med knapparna på den andra och tredje raden.
  3. För muspekaren över medaljerna för att läsa mer om medaljören: bland annat gren, ålder och födelseort. Om du använder mobil eller pekdator ska du trycka på medaljerna.
  4. Vissa medaljer har länkar till gamla radio- och tv-inspelningar i YLE Arkivet.
  5. Du kan följa med hur en eller flera medaljer förflyttar sig mellan olika kategorier. Dubbelklicka på en medalj för att markera den, avmarkera den genom att dubbelklicka på nytt.

Medaljmaskinen baserar sig på Finlands Idrottsmuseums sammanställning (pdf) av Finlands samtliga medaljer och medaljörer i de officiella tävlingsgrenarna i vinter-OS.

En finländsk OS-medalj i en vintersport saknas. Ludowika och Walter Jakobsson tog guld i paråkning i Antwerpen 1920, alltså fyra år innan de första olympiska vinterspelen ordnades. Medaljen räknas därför till sommar-OS.

Uppgifterna om medaljörernas födelseort och datum härstammar från finskspråkiga Wikipedia. Medaljörernas ålder har räknats för den dag de olympiska spelen officiellt inleddes. Lagens genomsnittliga ålder har räknats som ett medeltal av de enskilda medlemmarnas ålder, avrundat nedåt till närmaste hela år.

Vad hittar du för intressant i medaljmaskinen? Vilken seger minns du bäst och varför? Berätta gärna i kommentarsfältet!

Uppdatering: Medaljmaskinen har 10.2 uppdaterats med Enni Rukajärvis silvermedalj i Sotji, 17.2 med stafettdamernas silver, 19.2 med guld och silver i lagsprint och 24.2 med brons i ishockey.

Diskussion om artikeln