Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Rörande filmer om AIDS

Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Bildtext Dallas Buyers Club har chans att vinna många Oscars.

Den fortfarande tabubelagda sjukdomen är än idag aktuell på den vita duken.

En film som hyllats för sina skådespelarinsatser dyker upp på biograferna i Finland. Dallas Buyers Club med Matthew McConaughey och Jared Leto i huvudrollerna. Båda har vunnit så gott som alla skådespelarpriser man kan vinna i Hollywood. Båda är även storfavoriter att vinna oscars i kategorierna bästa manliga huvud- respektive biroll.

Filmen utspelar sig år 1985 i Dallas. Vi följer med elingenjören Ron Woodroof (McConaughey) från Texas som lever loppan med rodeo, berusningsmedel och oskyddat sex. En dag får han diagnosen HIV och läkarna meddelar honom att han har 30 dagar kvar att leva. Ron vägrar att ge upp och gör sitt yttersta för att hitta alternativa behandlingsmetoder och den bästa möjliga medicineringen för sin sjukdom. Inte bara för sig själv men också för sina HIV-systrar och bröder. HIV och AIDS är inget nytt tema för Hollywood. Vi listar en topp trea på de mest rörande filmerna.

3. Precious (2009)

Harlem, 1987. Claireece Jones, 16 år som kallas efter sitt mellannamn Precious är en överviktig, mörkhyad analfabet. Hon väntar sitt andra barn med sin biologiska far. Hon bor hos sin mamma (oscarsvinnande Mo'Nique) som kontinuerligt utnyttjar henne såväl psykiskt som fysiskt. Dessutom får hon höra att hennes far dött av AIDS och att även hon själv har blivit smittad.

2. Philadelphia (1993)

Tom Hanks i rollen som gav honom den första Oscarstatyetten av (tillsvidare) två. Hanks spelar den homosexuella advokaten Andrew Beckett. Andrew får sparken från sin advokatfirma efter att de informerats om att han har AIDS. Tillsammans med den homofoba advokaten Joe Miller (Denzel Washington) stämmer de firman.

1. Kids (1995)

En kultförklarad lågbudgetfilm om tonåringar i New York City. Filmen fokuserar på Telly (Leo Fitzpatrick), en 17-årig kille vars mål i livet är att ta oskulden av så många tjejer som möjligt. En av hans tidigare offer, Jennie (Chloë Sevigny), har diagnostiserats som HIV-positiv. Vi följer med gänget under en vanlig dag fylld med fest, knark, sprit och sex. Jennie försöker hitta Telly och varna honom före han hinner ta en till oskuld av en ovetande tjej.