Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vägen till Oscars: 12 Years a Slave

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Bildtext Varför är 12 Years a Slave nomineringsfavorit?
Bild: SF Film Finland Oy

Vi går igenom Oscarsnomineringarna film för film. Vinner det mest självklara på galan?

12 Years a Slave har nio stycken Oscarnomineringar med chanser till statyettplockning i alla de största kategorierna. Filmen har ett manuskript baserat på slaven Solomon Northrups dagbok, med en känslosam prestation av Chiwetel Eijofor som Solomon. Den har också en felfri Michael Fassbender i birollen som sluskig slavägare, och regissören Steve McQueen (Shame, Hunger) som gör allt rätt för formen av Oscarsbelönande. Men är 12 Years a Slave årets Bästa Film?

Slaveri är kännspakt och i detta fall känns allt så regelrätt att filmen till slut känns jämntjock. Jag vet nämligen inte om det är en bra sak att jag fick lust att kolla Tarantinos lite mer tillspetsade slaveritappning Django Unchained, bara som kontrast. Båda filmerna har liknande färger och liknande vibbar, men 12 Years a Slave är verkligare. Och även om hela filmen baserar sig på Solomons egna upplevelser och observationer känner man sig aldrig riktigt överraskad, mer medlidande, sådär bekräftat äcklad. Därför tjänar filmen tanken kring nyttigheten i att servera slaveriets orättvisa i dess verkligaste skepnad - för vi behöver ibland det visuella, även om ingen någonsin kommer sig för för att fråga efter det.

Amerikas mörkaste kapitel

Det här är ett viktigt kapitel eftersom det behandlar orättvisa, våld och förnedring. Ofrånkomliga saker för förståelsen att alla är lika mycket värda. Men 2013 var ett år med många andra bra filmer som behandlar just den där orättvisa behandlingen av de mörka i USA, och i andra länder också för den delen. Varför har just 12 Years A Slave plockat nomineringarna?

Bild: SF Film Finland Oy

Last Stop: Fruitvale Station var en lågbudgetfilm baserad på en verklig händelse som behandlar polisens brutala våld mot unga mörka amerikaner. Mandela: A Long Walk To Freedom belyser också en viktig punkt: Sydafrikanska presidenten Nelson Mandela och hans kamp om rättvisa och jämställdhet. Och till sist den oerhört vackra filmen The Butler som handlar om en mörk man som får anställning i Vita huset och börjar jobba som butler för hela 8 presidenter. År efter år jobbar han på samma plats, men får ingen löneförhöjning eller befordring. En film som också är baserad på en verklig händelse. Frågan kan ställas igen: varför belyser man bara 12 Years A Slave?

Manuset kommer att belönas

Den självklara Oscarsstatyetten hittas i kategorin Anpassat manuskript. Solomon Northrup, en fri man tvingad till slaveri i 12 år, skrev dagbok under sin helvetiska orättvisa. Det här är något som känns äkta 150 år senare, i alla fall på film. Stilrenheten i manuset kan därför sträcka sig längre: belöning för regin, den känslosamma huvudrollen och koncist "bästa film" är inte alls omöjligt, däremot lite invant.

Filmen som följer regeln mest

Att den är berömlig i allt är helt berättigat, men att kalla 12 Years a Slave bäst i allting känns simpelt och absolut inte nyskapande. För är inte det mest nyskapande egentligen det bästa? Sätt filmer som Gravity och Her i jämförelse - är det inte det mest nyskapande som skall belysas och sätta stilen inför framtida filmer?

Att 12 Years a Slave skulle grandslamma i de flesta kategorier skulle inte vara fel, bara otroligt amerikanskt indoktrinerat och uttjatat. Bara för att man har ett stort tema, måste man ju inte stirra sig blind på det, för summa summarum: 12 Years a Slave är en sevärd film som tjänar sitt syfte, plus att den innehåller vissa riktigt bra scener därpå. Det känns nästan som om regissören Steve McQueen försökt med allt för att ro hem sin första Oscar. Frågan är ifall Akademin ser det som en trevlighet framom en trälighet.