Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Janne Antin: tur att jag inte fick HIV på 80-talet

Från 2014
Uppdaterad 31.01.2014 20:28.

Janne Antin är en pionjär bland finländare som kommit ut med att de är smittade med HIV. Med hjälp av bromsmediciner och förändrade attityder lever han ett fullkomligt normalt liv.

Filmen Dallas Buyer's Club handlar om HIV-smittade Jon Woodroof i 1980-talets Texas och har premiär i Finland den 31 januari. Programledaren Sonja Kailassaari såg filmen tillsammans med Janne Antin, även han diagnosticerad med HIV. Diskussionen om Jannes smitta fortsatte sedan i Min Morgons studio.

– Perspektivet i filmen är annorlunda än mitt, men det är intressant i och med att man sitter i samma båt. Det är känslosamt och får mig att tänka på min egen smitta. Allt kommer tillbaka, säger Janne Antin.

Året var 2006 då Janne misstänkte att han var smittad. Han åkte till Amsterdam för att testa sig och resultatet var positivt, det vill säga HIV-positivt. Första tanken Janne fick var att han kommer att dö. Han funderade även på att ta livet av sig innan han fick mera information om viruset.

– Idag finns det jättebra mediciner och jag tar ett piller om dagen. Jag har inte haft några problem och det är till och med möjligt att ett nytt test visar negativt, berättar Janne.

Viktigt med stöd
Janne fick ganska snabbt hjälp av en psykoterapeut på Aurorasjukhuset i Helsingfors.

– Man behöver stöd med alla nya tankar, svar på alla frågor och hjälp med den nya livssituationen. Det tog mig två år att acceptera att jag hade HIV, berättar Janne.

Det var först på hösten 2013 som Janne beslöt att tala ut om sin sjukdom. Tidigare kände han en skam för sin smitta. Först kontaktade han alla vänner innan de skulle läsa om nyheten i tidningarna. Skulle de komma att vända honom ryggen, skulle han ha sitt arbete kvar och andra liknande frågor bekymrade Janne. Det visade sig att det var inget att vara rädd för. Allt har fortsatt som förut, vilket säkert beror på att samhället har utvecklats.

– Folk vet mycket mera om HIV idag, speciellt i Helsingfors, berättar Janne. Han ser sig dock lite som en pionjär i Finland när det gäller att prata öppet om sin HIV-smitta.

Janne nämner också en oväntad egenskap hos viruset som andra smittade lyfte fram som en positiv grej för honom: man blir av med sin övervikt. Janne har dock inte märkt att vikten skulle gå ner, vilket kan bero på att viruset inte biter på honom så länge han äter medicin. Det kunde ha gått värre:

– Jag kan inte säga att jag levde ett hedonistiskt liv på 80-talet, men det fanns nog en risk att jag hade fått viruset då, berättar Janne. Att smittas av HIV på 1980-talet innebar mer eller mindre en säker död.

Intervjun sändes i Min Morgon 31.1.2014.