Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Övervakningen av småhusbyggen skärps

Från 2014
Bild: Yle/Malin Valtonen

Allt arbete ska månatligen rapporteras till skattemyndigheterna - till och med talkoarbete.

Från och med juli ska man månatligen skicka in uppgifter till skattemyndigheter om betalningar till byggarbetare om varje arbete som utförs på byggarbetsplatsen. De nya skyldigheterna gäller alla byggen som kräver bygglov. Om man låter bli att anmäla arbetet kan man få böter på upp till 15 000 euro. Skyldigheten gäller också byggen som inletts före juli.

Regionchef Markku Leppälehto på branschföreningen Talonrakennusteollisuus Åbokontor säger att skattemyndigheterna överlämnar uppgifterna vidare till andra myndigheter.

‒ Skattemyndigheterna ger ett intyg till småhusbyggaren att all information är rätt. Detta intyg visas sedan till byggnadsövervakare vid slutgranskningen, varefter ärendet är slutfört.

Man måste även anmäla när man använder talkokraft vid husbygget. Man behöver ändå inte anmäla vem som utför talkoarbetet.

‒ Skattemyndigheten kan senare vara intresserad av vem som utfört arbetet. Så det lönar sig ändå att vara beredd på att komma ihåg vem som utfört talkoarbete på byggarbetet, berättar Leppälehto.

Den gråa ekonomin frodas
De nya skyldigheterna träder också i kraft för professionella byggarbeten. Leppälehto tror att den striktare övervakningen kommer att minska betydligt på den gråa ekonomin som frodas inom byggbranschen.

Leppälehto tror att det finns ganska få småhus- och stugbyggen där det inte förekommer svartjobb.

År 2012 infördes obligatoriska skattenummer på byggarbetsplatser för att tämja den grå ekonomin. Det har hjälpt, men inte tillräckligt.

Läs också:
Fler utländska byggarbetare än trott
Personkort med skattenummer i bruk på byggen