Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina: Försvunnen aktivist hittad

Från 2014
Uppdaterad 31.01.2014 22:13.
Aktivisten Dmytro Bulatov är hittad.
Bild: Reuters

I Ukraina har man hittat en oppositionell aktivist, som har varit försvunnen en dryg vecka. Dmytro Bulatov hittades svårt misshandlad i en by utanför huvudstaden Kiev.

Bulatov säger sig ha blivit bortförd av okända kidnappare, som torterade honom och sedan lämnade honom att dö i en skog. Han vittnar om grymma tortyrmetoder när han intervjuas i en ukrainsk tv-kanal.

- De korsfäste mig. De hängde upp mig i mina händer och skar mig i ansiktet, säger Bulatov, med ansiktet täckt av sår och uppsvullna händer.

Bulatov intensivvårdas nu på sjukhus, uppger nyhetsbyrån Reuters på fredagskvällen.

Avtomaidan-ledare

Bulatov var en av ledarna i gruppen Avtomaidan, vars bilkonvojer körde runt och tutade runt olika makthavares residens. Flera av Avtomaidans ledare sitter gripna. En del har också anmälts som försvunna.

Armén kräver åtgärder

Pressen på Ukrainas president Viktor Janukovytj ökade i dag ytterligare när armén uppmanade honom att vidta snabba åtgärder för att lösa den politiska krisen och stabilisera läget i landet. Det är första gången, som armén tar ställning till den utdragna krisen i landet. Presidenten, som är sjukskriven sedan i går, är arméns överbefälhavare.