Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hon gör journalistik i serieform

Uppdaterad 03.02.2014 13:03.
Ladydrawers

Konstnären och författaren Anne Elizabeth Moore tycker att feminister borde läsa mera statistik. Själv omsätter hon de siffror hon får fram som tecknade serier. "Tecknade serier är perfekta för att sprida information på nätet", säger hon. Kulturtimmen träffade henne när hon besökte Helsingfors för en vecka sedan.

- Jag önskar att någon hade berättat för mig att jag förutom mina studier i konst borde ha läst datavetenskap, statistik och matematik. För så mycket av det som vi i kollektivet Ladydrawers gör är matematik, säger konstnären och journalisten Anne Elizabeth Moore.

Hon har just avslutat en workshop i feministisk serieteckning på Seriecentralen i Helsingfors. Under workshopen letade tio ivriga serietecknare fram fakta under hennes ledning som sedan ska omvandlas till serier. Fokusen ligger på kvinnor, queer- och transpersoner i seriebranschen.

- Vi har till exempel kollat på vilka serietecknare som får sina verk publicerade i Finland, vems teckningar som finns i antologier och på bibliotek. Våra analyser av tecknares och författares förnamn visar att den överväldigande majoriteten är män.

Det här är inte överraskande. Men när siffrorna analyseras och sorteras blir det statistik - statistik över vem som syns och hörs i branschen.

Den som gillar och läser serier, både stora etablerade actionserier som Spindelmannen och Batman och mindre indieserier på små förlag, märker snabbt att det finns få kvinnor bland de etablerade tecknarna och författarna.

Finns det plats för ett enkönat rum i serievärlden, ett rum bara för kvinnor?

- Jag skulle vilja säga nej, för ett kvinnorum handlar om uteslutning och jag är mot uteslutning i alla former. Men som världen ser ut i dag så behövs det rum där vissa frågor dryftas, frågor som berör utsatta grupper som kvinnor, transpersoner och personer som inte passar in i tvåkönsmodellen. Ett rum för sådana röster är absolut inte en lösning på lång sikt, men det kanske behövs för att förändra vem som får ge ut serier, och om vad.

Mer om ämnet på Yle Arenan