Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tvist om Tali golf - "Vänstern ser felaktigt golf som borgerligt"

Från 2014
Finnish masters, 2011
Bildtext Politikerna i Helsingfors tvistar om det ska byggas bostäder på Tali golfbana.
Bild: YLE

Stadsplaneringskontoret i Helsingfors anser att man kan bygga omkring 1 000 bostäder på Tali golfbana. Samtidigt skulle golfbanan minska från nuvarande 18 hål till nio.

På 11 hektar av golfbanans 47 hektar kan det byggas bostäder - 500 bostäder av olika slag och 1 000 höghusbostäder. Resten av området ska besparas för rekreation och av historiska orsaker.

Stadsplaneringskontoret konstaterar att golfbanan ligger nära havet och att där finns en risk för översvämning. Rutiån går också genom golfbanan och marken är lerig vilket försvårar byggandet av bostäder.

Utlåtandet är ett svar på en fullmäktigemotion om att det byggs bostäder på golfbanan. Motionen har fått stöd av över hälften av stadsfullmäktige. Initiativet till motionen togs i slutet av november av Sami Muttilainen (VF).

Soininvaara vill bygga bostäder på golfbanan

Matti Niirainen (Saml) som sitter i stadsplaneringsnämnden i Helsingfors skriver i sin blogg att på basis av diskussioner i fullmäktige verkar flera ledamöter på vänsterkanten se golfbanan som ett delikat politiskt slagträ, där golf för många symboliserar en borgerlig motionsform. Det stämmer ändå inte i dagens Finland, skriver Niirainen.

De grönas Osmo Soininvaara som är vice ordförande i stadsplaneringsnämnden stöder i sin blogg förslaget att bygga bostäder på en del av golfbanan, medan den andra delen kan bli ett rekretionsområde som är öppet för allmänheten.

Soininvaara befarar annars att golfbanan annars blir en måttstock som dras fram i samband med varje debatt om en detaljplan - om golfbanan anses för värdefull för att bygga bostäder på kan andra områden kan skyddas från bostäder med samma argument.

Helsingfors Golfklubb hyr nu Tali golfbana till och med slutet av 2034. Niirainen anser att det inte är aktuellt med bostäder på golfbanan innan golfklubbens hyresavtal går ut.

Stadsplaneringsnämnden tar ställning till frågan i morgon tisdag.

Läs också:

Fullmäktige vill bygga bostäder på golfbana
Staden vill inte att vem som helst spelar golf i Tali
Helsingfors understöder sluten golfklubb