Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alla borde ha en egen eldstad

Från 2014
Uppdaterad 03.02.2014 12:45.
Peter Båsk och Lars Sjöberg
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Dagens energikrav på hus går inte i hop med kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Det konstaterar konsthistoriker Lars Sjöberg från Sverige. Han föreläser på måndagen i ett seminarium om energi och gamla hus på Stundars som bland annat Peter Båsk är med och ordnar.

- I tusen år har vi byggt timmerhus och vi har kunnat hålla dem fria från fukt och mögel, men så snart vi började göra isoleringar med täta material så får vi kondensproblem, säger Lars Sjöberg.

Lars Sjöberg och Peter Båsk vid Stundars

Programmet är inte längre tillgängligt

Sjöberg ser bara fördelar i den gamla byggtekniken och misstänker att det bakom dagens energi och isoleringskrav på hus ligger ett mycket aktivt lobbande från många håll inom EU. Bland annat ventilationsindustrin, byggmaterialtillverkare inte minst tillverkare av isoleringsmaterial har stora egna intressen i dagens byggande. De här aktörerna tillsammans med elindustrin, inte minst kärnkraftsindustrin, tror Sjöberg vill ha monopol på dagens byggande och energikrav. Ett stort problem tycker Sjöberg att det också är att vi får en allt mindre kunnig befolkning och politiker när det gäller byggande.

- Dessutom har vi en lydnad för överheten väl inarbetad sedan en lång tid tillbaka. Det är inte husen som blivit sjuka utan människorna i dem just på grund av för täta hus och för obefintlig ventilation och felaktiga material, säger Sjöberg.

Alla borde ha en eldstad

Lars Sjöberg ställer sig också tveksam till dagens prat om sparande på energikostnader. Enligt honom finns det i dagens läge så mycket ved att redan den räcker om man tar vara på den. Han vill också slå ett slag för eldstäderna som värmer på vintern och avfuktar huset naturligt. Enligt Sjöberg kunde dagens människa också se över sitt boende och sina vanor när det gäller att värma upp huset.

- Vi har ett boendesätt där vi bor i alla rum i hela huset samtidigt. Det gjorde man inte förut. Nu bor vi bara inne i husen och går knappt ut. Förr i tiden arbetade man ute och sov inomhus. Vi har blivit beroende av den här varma bostaden som är för varm för att orka göra någonting. Det finns många olika skäl till att man tror att man måste ha så här mycket energi för just uppvärmningen. Är det någonting som jag kommer att slåss för så länge jag lever så är det att vi får tillbaka eldstäderna som ett första måste att överhuvudtaget få bygga hus för annars får vi också fuktproblem, säger Sjöberg.

Sjuka hus engagerar

Lars Sjöberg har själv skrivit flera böcker om bland annat byggnadshistoria och byggnadsvård och han är specialiserad på 1700-talet. Enligt Sjöberg håller hus som är byggda med 15 cm tjocka timmerstockar energimässigt bra om man tätar mellan stockarna. Förr tätades stockarna med skogsmossa och lera och då får man det tätt berättar Sjöberg.

- Det mesta av energiförlusten sker genom bjälklagen och fönster. Nu tror ju människor att man kan täta fönster hur mycket som helst, men det finns en gammal regel som säger att man aldrig får täta en ytterbåge. säger Sjöberg.

Under rubriken " Energi och gamla hus " samlas på måndagen en hel rad med experter när det gäller byggande och energi för att diskutera och debattera kring ämnet. Seminariet ordnas av Stundars i Korsholm och bland annat Peter Båsk har varit en av krafterna bakom arrangemangen.

- Vi har samma problem med sjuka hus också i Finland och vi vill ventilera det här ämnet. Vi har sex olika föreläsare på kommande, säger Peter Båsk.