Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Så byggs Swanbåten

Från 2014
Uppdaterad 23.06.2014 13:41.
Bild: Nautor

Många vill ha den - men få har möjlighet att förverkliga drömmen om en Swanbåt. De byggs ute vid Nautor-Swans stora anläggning i Alholmens hamn i Jakobstad. Markus Jungell är försäljningsdirektör och visar upp det som händer när jag besöker anläggningen i november 2012.

- Vi står vid skrovet av en Swan 80 som är under byggnad. Denhär typen representerar den senaste typens Swanar med den nyaste teknologin. Materialet består helt av kolfiber, en sandwich-konstruktion som ger ett lätt, styvt och väldigt starkt skrov med ypperliga seglingsegenskaper. Vi har ett 10-tal gubbar i arbete på just denhär båten och det räcker ungefär 18 månader att få den helt klar.

Alla Swan-båtar ritas och designas av far och son Frers, German sr och German jr, också kallad Mani. Det är Mani som ligger bakom just denna 80:a och hans signatur fokuserar aningen mera på prestanda. Filosofin bakom alla Swanar är att ha en stark betoning på seglaregenskaperna. Det ska råda balans mellan elegans, prestanda och kvalitet, säger Jungell.

- Far och son Frers har ett gott öga för vackra linjer, och då de ritar en Swan ser de också till att det skall finnas utrymme för tillräckligt komfort. Sen är det vår uppgift här att det också blir hög kvalitet på bygget. Vi är stolta och nöjda över att vi har denhär spetskompetensen som behövs för att bygga en av världens finaste segelbåtar här på Alholmen. Det gäller allt från kompetens inom konstruktion, hållfasthet, seglingsegenskaper på planeringssidan och så förstås själva byggandet. Båtbyggartraditionerna har ju väldigt fina traditioner i Österbotten och det är viktigt att de förs vidare. Så det är betydelsefullt att samarbetet med utbildningsinrättningarna fungerar och att denhär strukturen får fortgå.

Största Swanen som byggts vid Alholmen-anläggningen gick på 130 fot, och större än så lär de inte bli, säger Markus Jungell. De som har möjlighet att skaffa en Swan är förmögna, passionerade och inbitna seglare, som vill ha och uppskattar det bästa som går att få. Priset på en Swan ligger, beroende på storlek, från ca 1,5 miljoner till 10-tals miljoner euro, avslutar Jungell.

Läs också Navigare necesse est

Mer om ämnet på Yle Arenan