Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Definitivt frågan om sexuella övergrepp"

Uppdaterad 03.02.2014 16:51.
Ett ensamt barn

I dag presenterades utredningen om sexuella övergrepp i Finlands svenska metodistkyrka och Hurtigs barnhem i Grankulla. Enligt Julia Korkman, som gjort utredningen, är det ingen tvekan om att sexuella övergrepp har förekommit.

Den oberoende utredningen visar att det har förekommit sexuella övergrepp inom metodistkyrkan, på kyrkans lägergårdar och på Hurtigs barnhem. Övergreppen har uteslutande har drabbat pojkar, de flesta tio till femton år gamla. Sexton personer har intervjuats och av dem har tolv direkta erfarenheter av grova sexuella övergrepp.

Övergreppen pågick länge

Övergreppen inom metodistkyrkan och Hurtigs barnhem pågick från mitten av 1960- till mitten av 1990-talet. De ska ha skett både i metodistkyrkans lokaler i Helsingfors och på metodistkyrkans lägergård.

En pastor inom metodistkyrkan har utpekats som förövare. Han dog år 2012 och led av åldersdemens redan då övergreppen polisanmäldes 2010. Finlands svenska metodistkyrka offentliggör inte hans namn av hänsyn till hans familj.

Inga vuxna visste

Enligt utredare Julia Korkman visste inte de andra vuxna i församlingen om övergreppen. Det kan bero på att pastorn som utpekats som skyldig var en stark och inflytelserik person som åtnjöt förtroende i församlingen.

- Här har vi motstridiga uppgifter. Inget av de barn som blev sexuellt utnyttjade berättade om övergreppen åt någon vuxen. Ändå har personer som hörts i anslutning till rapporten sagt att det var allmänt känt i församlingen att mannen "tyckte om pojkar", säger hon.

Metodistkyrkan ber offren om förlåtelse

Hurtigs barnhem och metodistkyrkan har kritiserats för att man inte genast utredde anklagelserna då misstankarna om utnyttjande av barn först blev kända år 2010. Kyrkan polisanmälde övergreppen år 2010 men utredningen lades ner av polisen, eftersom de sexuella övergreppen som då kommit till kyrkans kännedom hade skett på 1970-talet och därmed var preskriberade.

Tre av de tolv personer som utsattes för övergrepp var barn som vistats på Hurtigs barnhem i Grankulla under 1970-talet. Kaikka Växby var styrelseordförande för barnhemmet då övergreppen uppdagades år 2010. Hon säger att styrelsen övervägde att skicka ut en förfrågan till alla pojkar - vuxna män i dag - som vistats på barnhemmet då församlingen började misstänka övergrepp, men valde att inte ta kontakt.

- Vi funderade länge på hur man tar kontakt i ett sådant här ärende. Ärendet är mycket känsligt och kan väcka obehag hos vissa, som bara vill gå vidare. Vi valde att inte kontakta någon, säger Kaikka Växby.

Biskopen för den nordiska metodistkyrkan Christian Alsted från Danmark ber offren om förlåtelse. Det var han som år 2010 larmade polisen om misstankarna om övergrepp.
När polisen lade ner utredning på grund av att för lång tid gått sedan övergreppen valde han att godta det.

- Min värdering av det här nu efteråt är att vi borde ha gjort mer, men den möjligheten hade vi inte då.

Texten uppdateras

Läs också:
Utredningen om övergreppen vid Hurtigs barnhem klar
"Vi borde ha ingripit tidigare"
"Jag är inte så hemskt förvånad"