Hoppa till huvudinnehåll

Vega

"Navigare necesse est"

Från 2014
Uppdaterad 19.06.2014 11:05.
Hasse Erikssons seglingsbilder
Bild: Hasse Eriksson

- Jag längtar redan till nästa sommar och båtsemestern. Den utgör helt klart årets höjdpunkt. Det är då jag känner att jag lever med alla sinnen. Hasse Eriksson i Vasa är inbiten långseglare och hans ögonsten är en Vindö 40, som han varje sommar åker ut med, ibland på längre och ibland kortare turer.

De första Vindö-båtarna byggdes på svenska västkusten på 1960-talet, först i trä men senare med det då nya materialet glasfiber. Erikssons är från 70-talet, den är långkölad, ganska tung, stabil och sjösäker. Förra sommaren tillbringade han 5 veckor i båten med delar av familjen ombord vid lite olika tillfällen.

- Först seglade jag över från Vasa till Höga Kusten och sen ner till Stockholms och Ålands skärgårdar. Där finns så oerhört mycket vackert att se, säger Eriksson. Och så handlar det mycket om frihet och den där svårslagna känslan av att bara segla. Om jag sluter ögonen minns jag lätt vissa "bogar" då allting stämde och seglingen gick som en dans. Ta inte med för mycket grejor för utrymmet ombord är ändå begränsat. Det du behöver är praktiska och enkla kläder för alla eventualiteter. Du kanske också vill ha böcker, tidningar och spel för att fördriva tiden vid sämre väder.

Hasse Eriksson anser också att man ska äta gott till sjöss.Burkmat är ingen grej för honom - utan det lönar sig att se till att ha ett grundskafferi när man startar som man sen lätt kan fylla på med färskvaror vid alla trevliga gästhamnar man passerar.

- Jag tar gärna dagen som den kommer ute till havs. Sen får jag vanligtvis ett infall om vad jag ska kocka ihop just idag och då kan det bli lite vad som helst beroende på vad jag hittat i någon affär nära hamnen. Det blir gärna något medelhavs-inspirerat om jag får bestämma ensam. Det är en svårslagen stund när man har middagen klar och kan slå sig ner vid dukat bord i sittbrunnen efter att ha ankrat i en vacker vik. De minnena lever jag länge på.

Mer om ämnet på Yle Arenan