Grattis kära Facebook!
- Facebook har varit en del av ens liv så länge nu att man börjar ta det för givet och som någonting som alltid har funnits, säger webbutvecklaren Alexander Granholm vid Svenska Yle. Ändå är det bara tio år sedan Facebook lanserades, först bland universitetsstuderande och några år senare för dig och mig.
Facebook erbjöd ett enkelt sätt att lägga till vänner, kommunicera med dem och lägga in bilder och länkar till artiklar och filmklipp, och det här blev populärt. Tidvis har man till och med diskuterat hur skadligt det kan vara att sugas med i Facebook-världen.
Att få respons på det man själv skrivit eller beröm för fina bilder och fascinationen över andras liv och tankar gör lätt att det kan gå en extra timme eller två framför datorn eller vid telefonskärmen. Nätverket erbjuder både underhållning och information om vad som är på gång runt om i världen.
Flera hundra eller tusen vänner
Styrkan med Facebook är att man kan vara vän både med dem man känner väl och umgås med på fritiden, men också med kolleger eller kompisens kompis som man bara är ytligt bekant med. Att ha flera hundra eller till och med tusen vänner är inte ovanligt och då kan man gilla uppdateringar som passar in i ens egen världsbild och förfasa sig över andras märkliga åsikter.
Om man är av annan åsikt väljer man ofta att inte kommentera för att inte såra någon eller mucka till gräl. Råkar någon av vännerna alltför ofta ha fel åsikter eller helt enkelt vara för tråkig är det lätt att välja bort deras uppdateringar ur det egna nyhetsflödet.
- Den största förändringen är folks beteende. I början var folk försiktigare med vad man skulle lägga ut på Facebook. Man blev varnad att inte lägga ut så mycket och visst varnas det fortfarande, men vi har kanske blivit lite avtrubbade. Nuförtiden är tröskeln att dela med sig lägre än tidigare, säger Granholm.
Zuckerbergs idé blev succé
Nätverket grundades av universitetskillen Mark Zuckerberg i USA. Det började som ett nätverk för studerande vid Harvard, sedan fick andra universitet komma med och småningom fick några arbetsplatser rätt att logga in.
Hösten 2006 öppnades Facebook för den stora allmänheten. Det enda kravet var att användarna ska vara minst 13 år gamla, ha en e-postadress och uppträda med eget namn till skillnad från många andra nätverk där man kan vara anonym eller hitta på ett namn åt sig.
Enligt Facebooks egna uppgifter ökar antalet aktiva användare. I december 2013 hade Facebook i genomsnitt 757 miljoner dagliga användare, medan hela 1,23 miljarder människor loggade in minst en gång i veckan.
Facebook går inte under - åtminstone ännu
Olyckskorparna förutspår att nätverket dör ut inom några år och de mest trendmedvetna har redan hoppat av. Alexander Granholm tror ändå att Facebook fortsätter att vara ett viktigt socialt nätverk ännu några år till.
- Trögheten i den stora massan är så stor att när de har hittat Facebook kommer det att dröja ganska länge innan de lockas med till något annat. Om Facebook får uppleva sin tjugoårsdag är säkert någonting man kan spå i stjärnorna om. Sannolikt har ändå något annat ersatt Facebook, säger Granholm.
Läs också:
Hur använder du Facebook?
Såhär använder vi Facebook